Gerd Kvale og Bjarne Hansen har utviklet en konsentrert eksponeringsbehandling som i løpet av fire dager hjelper mer enn 90 prosent av pasientene med alvorlige angstlidelser og tvangslidelse (OCD). Den såkalte “Bergen-metoden” har hatt stor suksess.

Angstbehandling får forskningspris

Forskerne Gerd Kvale og Bjarne Hansen får innovasjonsprisen fra Forskningsrådet for et fire-dagers behandlingsprogram som har vist svært god effekt mot alvorlige angstlidelser.

Psykologene og professorene Gerd Kvale og Bjarne Hansen har utviklet et behandlingsprogram som lar pasienter bli kvitt tvangslidelse, også kalt OCD, i løpet av bare fire dager.

– Denne prisen skiller seg på mange måter fra annen oppmerksomhet og gode tilbakemeldinger vi har fått. For om det er noe vi brenner for, så er det nettopp innovasjon som kan omsettes til praksis. Veien fra innovasjon til noe som kan bety mye for folks liv, kan være kort, men da kan du ikke bare sitte på et kontor. Dette er lag-innovasjon, sier Bjarne Hansen i en pressemelding fra Forskningsrådet.

90 prosent blir bedre

Behandlingsprogrammet The Bergen 4-Day Treatment (B4DT) har vist seg svært effektivt mot alvorlige angstlidelser som OCD, panikkangst og sosial angst.

B4DT har fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, og Kvale og Hansen er blant annet blitt inkludert på Time Magazines liste over 50 personer som forvandler helsetjenestene.

Om lag 90 prosent av pasientene får signifikant bedring gjennom B4DT. Fire år senere er mer enn 70 prosent fremdeles friske.

Brukes på 50 klinikker i Norge

Mer enn 50 klinikker i Norge har tatt metoden i bruk. I tillegg er det etablert 4-dagers-tilbud i Sverige, Finland, Tyskland, Singapore og på Island. Et tilbud er under oppbygging i USA.

Innovasjonsprisen deles årlig ut til en person eller virksomhet som har brukt forskning strategisk i sitt innovasjonsarbeid og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon. Prisen er på 500.000 kroner.

Næringsminister Jan Christian Vestre overrakte prisen til vinnerne torsdag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS