Norge har 9 prosent forskjell i lønn mellom kvinner og menn, viser en ny studie.Foto: Jacob Lund / Shutterstock / NTB
Nå er det dokumentert. Kvinner tjener mindre enn menn i samme jobb
Norske kvinner tjener 9 prosent mindre enn menn, selv om de jobber på samme arbeidsplass, har samme yrke og samme jobb. Det viser en stor internasjonal studie der 15 land er undersøkt.
Forskere fra mange land har vært involvert i arbeidet. Også fra Norge.
Trond Petersen og Are Skeie Hermansen har deltatt. Førstnevnte er professor II ved OsloMet og jobber til daglig ved Universitetet i Berkeley i USA. Sistnevnte er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.
Forskerne finner at Norge, som ofte blir referert til som «likestillingslandet», faktisk ikke ligger så veldig godt an i forhold til andre.
Norge har 9 prosent forskjell i lønn mellom kvinner og menn, selv om de jobber på samme arbeidsplass, har samme yrke og gjør samme jobb.
Annonse
Om forskerne ser på den generelle forskjellen mellom kvinner og menn på det norske arbeidsmarkedet, er lønnsforskjellen 21 prosent.
Dette viser en oversikt som Copenhagen Business School (CBS), en av deltakerne i studien, har laget.
Dårligere enn våre naboland
Norge ligger litt dårligere an enn våre naboland.
Danmark har en forskjell i lønn på 7 prosent og Sverige på 8 prosent.
Både Frankrike og Nederland ligger bedre an enn oss, med henholdsvis 7 og 8 prosent.
Spania har en forskjell på 12 prosent og Tyskland på 13 prosent.
Størst ulikhet finner forskerne i Japan, med 26 prosent. Dernest kommer Sør-Korea med 19 prosent.
Ikke i et eneste av de 15 landene finner forskerne at det er lik lønn for likt arbeid.
– Imponerende studie
Professor Jon H. Fiva ved institutt for samfunnsøkonomi på BI er imponert over studien.
Særlig med tanke på den store bredden i dataene, som er samlet inn fra 15 ulike land og over mange år.
Annonse
Forskjellene de finner mellom menn og kvinner innad i samme jobb, er noe større i denne studien enn hva vi har trodd basert på tidligere forskning, sier han.
– Tidligere forskning har pekt på at hovedgrunnen til at kvinner og menn har tjent ulikt, er at de har sortert seg inn i ulike yrker. Der er inntektene forskjellige. Denne studien peker derimot på at en stor andel av variasjonen også skyldes forskjeller innad i samme yrke og på samme arbeidsplass.
Litt kritisk til konklusjonen
Fiva stiller likevel to spørsmål ved studien.
Det ene er at det er vanskelig å måle hva en jobb er.
– De antar at folk som har samme utdanning, samme yrke og samme arbeidsplass, har like arbeidsoppgaver. Jeg tenker at vi ikke kan ta det helt for gitt. Det kan være systematiske forskjeller på hva en mannlig og en kvinnelig finansanalytiker, for eksempel, gjør på jobben.
Det andre er at det kan være vanskelig å måle arbeidstid.
– Forskerne har kontrollert for heltid og deltid. Men vi vet at det kan være vanskelig å måle arbeidstid i moderne, fleksible jobber. Kan en grunn til at menn tjener mer enn kvinner, være at menn jobber mer overtid?
Bør inspirere til ny debatt
Den danske forskeren Lasse Folke Henriksen sier i pressemeldingen til CBS at denne studien bør inspirere til en ny dreining i den politiske debatten om likelønn.
– Nå er det dokumentert at forholdene ute på arbeidsplassene er en vesentlig motor for forskjell i lønninger. Derfor bør det politiske fokuset flyttes dit, sier forskeren.
Den danske forskeren har ikke noen forklaring på hvorfor det er slik at menn tjener mer enn kvinner, men til avisa Berlingske i Danmark kommer han med noen teorier.
Annonse
Familieforhold betyr mye. Kvinner som får barn, legger mer tid i omsorgsarbeid i hjemmet, sier han.
Det kan også handle om forhold på arbeidsplassen, som lønnsforhandlinger og forfremmelser, tror forskeren.
Noe skjer når første barn kommer
Fiva ved BI forteller at forskningen på dette området tyder på at gapet i lønn mellom kvinner og menn oppstår særlig i de årene man blir foreldre for første gang.
Kvinner som har fått barn, faller 20 prosent i lønn, sammenliknet med menn som har fått barn. Dette er et større problem enn at kvinner og menn har ulik gjennomsnittslønn, mener han.
– Det ser nemlig ut til at kvinner aldri henter menn igjen etter at denne perioden er over.