Annonse

NASA-heder til norsk selskap

Teknologi fra norske Gamma Medica Ideas er prisbelønnet av NASA og kan revolusjonere forskning på Alzheimers.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NASA-magasinet NASA Tech Briefs arrangerer årlig konkurransen ”Create the Future Design Contest”. Det utropes vinnere i seks kategorier, blant annet innen medisin.

I denne kategorien fikk Fornebu-selskapet Gamma Medica Ideas (GM-I) en såkalt ”Honorable mention,” som i praksis er en andreplass.

Av 64 vurderte teknologier var det bare et nyutviklet instrument fra Johns Hopkins-universitetet som ble bedre mottatt av juryen.

Overrasket

- Vi ble veldig overrasket. Vi ventet at vi havnet midt på treet fordi teknologien vår har en veldig spesiell anvendelse, sier forskningssjef Gunnar Mæhlum i Gamma Medica Ideas.

- Jeg kan tenke meg at de som sitter i juryen vet hvor vanskelig dette har vært å få til, ellers ville de nok ikke ha brydd seg, sier han.

Instrumentet som kan jobbe i tandem med en MR-maskin. (Foto: GM-I)

GM-Is kandidat har sitt utspring i selskapets romteknologi. Utgangspunktet er en gammasråle-detektor som ble utviklet i samarbeid med Universitet i Bergen og med økonomisk støtte fra Norsk Romsenter.

Detektoren, kalt ASIM, måler gammaglimt som kommer fra jordas atmosfære. Uten denne ville det ifølge Mæhlum ikke latt seg gjøre å videreutvikle teknologien som nå ble belønnet av NASA.

Med utgangspunkt i ASIM har GM-I laget en nukleær detektor som har potensial til å revolusjonere forskningen på Alzheimers.

I dag kan hjernen undersøkes med magnetisk resonans (MR). Denne metoden gir et godt bilde av anatomien hos et menneske, men sier lite om de interne livsprosessene.

Supplement

GM-Is detektor er ment å brukes inne i en MR skanner. Den vil fungere som et supplement til MR og vil kunne måle hvordan stoffer omsettes i kroppen.

Utfordringen ligger i å tilpasse de nukleære detektorene slik at de kan fungere i de elektromagnetiske feltene en finner inne i en MR-skanner. Utviklingen av den MR-kompatible detektoren er også støttet av Norges Forskningsråd.

MR gir et detaljert anatomisk bilde, men bruker man en nukleær detektor får man også et bilde av metabolismen. Mæhlum forklarer konseptet med en allegori:

- Si at du har et kart over et område. Det kan være ganske detaljert. Men i tillegg så kan du måle temperaturen i dette området og legge disse dataene oppå selve kartdataene. Da får du økt informasjonsmengden, sier han.

Kartet representer anatomien mens temperaturen viser en variabel prosess

Foreløpig er måleåpningen på instrumentet kun på fire, fem centimeter og instrumentet brukes kun på forsøksdyr.

Alzheimer

Forskningssjef Gunnar Mæhlum i Gamma Mediica Ideas. (Foto: Arnfinn Christensen)

- Mye må gjøres for å utvikle teknologien slik den kan benyttes på mennesker, sier Mæhlum.

Det er først og fremst innen forskning på Alzheimers at han ser for seg at teknologien kommer først til nytte.

Det må derfor mer forskning og utvikling til og tid og penger.

- Det vil nok ta to eller tre å utvikle et klinisk apparat hvis noen er villig til å satse penger på dette, forteller Mæhlum.

GM-I har søkt om ytterligere forskningsmidler fra EU og Mæhlum krysser fingrene for at de får gjennomslag.

- Denne teknologien kan forbedre livssituasjonen for millioner av mennesker, sier han.

Powered by Labrador CMS