Annonse
Mange slutter å møte venner og sitter hjemme og spiser havregrøt når de skal ha en hvit januar. Da mister de fort motivasjonen.

Slik lykkes du best med en hvit januar

Er du glad i «lykkepromillen» du får fra det første og andre glasset med alkohol? Da bør du vurdere å ta en hvit måned i januar, mener Fanny Duckert. Hun mener mange gjør en stor feil når de skal prøve seg på en edru måned. 

Publisert

Fanny Duckert har lang erfaring med å behandle folk som trenger hjelp til å mestre sitt forhold til alkohol. 

Psykologen og professoren kan nevne en rekke gode argumenter for å ta en pause fra alkoholen i januar eller hvilken som helst annen måned i året. 

Du vil få bedre søvnkvalitet, bedre immunforsvar, bedre hukommelse, bedre psykisk helse, lavere blodtrykk. For eksempel. 

– Alkoholen er en belastning for kroppen. Derfor utvikler den mer effektive måter å nøytralisere og kvitte seg med alkoholen igjen. Jo mer ressurser den bruker på det, jo færre krefter vil den ha til å gjøre andre viktige ting, sier Duckert.

Få tilbake den gode rusen

Et annet argument for å ta en pause er at du kan få tilbake gleden av å drikke alkohol, mener alkoholforskeren. 

– Drikker du jevnt og alkoholen er en del av ditt dagligliv, er det særlig lurt å ta en hvit måned. Den gode, hyggelige og moderate rusen blir vanskeligere å få tak i når kroppen blir vant til å håndtere den.

Årsaken er at når du har drukket en stund, tåler du mer alkohol enn om du er uerfaren med alkohol. Det skal mer til for å få en ruseffekt, blant annet fordi kroppen skrur opp forbrenningen for å kvitte seg med raskere med alkoholen, forklarer Duckert.

En god måte å finne tilbake til denne ruseffekten på er å legge inn en avholdsperiode, mener hun. 

Kan restarte systemet

Når de fleste av oss kjenner et slags velbehag når vi drikker et glass rødvin, handler det om at såkalte «lykkestoff» som dopamin og serotonin settes fri i kroppen. Disse stoffene gjør at vi føler oss glade og mer selvsikre. 

Det kicket vi får av disse signalstoffene, blir mindre når vi drikker ofte og mye. Da trengs det mer alkohol for å få samme rus. 

Om personer som er vant med å drikke, har hvite perioder, får dette systemet en «restart». Det forklarer Sven Andreasson, professor emeritus ved Karolinska Institutet i Sverige til avisa Dagens Nyheter. 

For enkelte kan det ta lang tid før det skjer. Men de fleste opplever forbedringer etter noen måneder, forteller han. 

I et nytt forskningsprosjekt ved Karolinska Institutet studerer de nettopp dette, nemlig hvor lang tid man må holde seg helt edru før systemet blir helt i balanse. Det forteller Andreasson i et intervju med Svenska Dagbladet. 

God helseeffekt etter én måned

Andreasson behandler også personer med et vanskelig forhold til alkohol.

For ham er en hvit måned et viktig verktøy i behandlingen, både for dem med et alvorlig problem og dem som ønsker å drikke mindre. 

Også sistnevnte vil ha positive helseeffekter av en hvit periode, sier han til den svenske avisa.

Det finnes bare noen få studier som viser hva som skjer med helsen når man har et opphold i drikkingen i en måned. 

Forskerne har da sett at etter bare en måneds pause hadde det positive effekter på deltakernes vekt, blodtrykk, hjerte og kar, blodsukker og opplevd livskvalitet. 

I en studie fra 2020 ble 1.192 personer som hadde en hvit januar, sammenliknet med en kontrollgruppe. De som kuttet ut alkoholen i én måned, rapporterte bedre både på fysisk og mental helse seks måneder senere. De hadde også et lavere alkoholkonsum og mer kontroll over egen drikking, ifølge studien. 

Det kan være vanskelig

Selv de som ikke har et stort alkoholproblem, kan ha problemer med å kutte ut alkohol i en hel måned. Det skyldes at de savner mye av det livet som er knyttet til drikkingen, mener Fanny Duckert. 

– Mange slutter å møte venner og sitter hjemme og spiser havregrøt. 

Hvis du skal gjøre alt som er grått og sunt i årets tristeste måned, blir det krevende å opprettholde motivasjonen, mener hun. 

Duckert anbefaler folk heller å gjøre hyggelige ting som ikke kobles til alkohol.

– Gå ut. Spis god mat. Finn andre gode ting å drikke som ikke er alkohol. Livet uten alkohol må ikke bare bli en unntakssituasjon, men kan bli en mulighet for å justere vaner. Det vil gi deg større handlingsrom og variasjon i livet.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning



Powered by Labrador CMS