Noen får hodepine av rødvinen og skylder på garvesyre. Det stemmer ikke, ifølge ny studie.(Foto: Barnaby Chambers / Shutterstock / NTB)
Har funnet årsaken til rødvinshodepine, mener forskere
Anne Gran har sluttet å drikke rødvin fordi hodepinen kommer snikende etter noen timer. Ubehaget av rødvin har hun til felles med asiater og tørrlagte alkoholikere.
– Jeg har holdt meg unna rødvin i ett års tid nå. For jeg får hodepine om natten, selv om jeg bare har drukket ett eller to glass, forteller Anne Gran.
Hun får ikke vondt i hodet av samme mengde hvitvin.
Mange spør etter rødvin som ikke gir hodepine, ifølge Sunniva Trøen fra Vinmonopolet.
– Jeg lot være å kjøpe tunge, spanske viner, for de skal visstnok være verst. Men jeg har ikke greie på vin, så jeg droppet rødvinen helt, sier Gran til forskning.no.
Hun er veldig glad i rosévin, men også den kan gi henne hodepine. Rosévin er laget på rødvinsdruer.
Garvesyren frikjennes
Gran har alltid hørt at det er garvesyrene i vinen som har skylda. Jo mer garvesyre, jo verre hodepine.
Om du søker på garvesyre, også kalt tanniner, finner du massevis av råd om hvilke rødviner du bør unngå hvis du er blant dem som får hodepine.
Teorien om at garvesyre i rødvin gir hodepine, er velkjent. Det betyr ikke at den er riktig, ifølge Vinmonopolet. De kjenner ikke til studier som slår fast at tanninene er årsaken.
Nå tror en gruppe amerikanske forskere at de har funnet ut hva det er i rødvinen som gir noen mennesker hodepine. Og det er ikke garvesyren.
I alle slags grønnsaker og frukt finnes flavanoider, og de er bra for deg. De kan få ned blodtrykket ditt og dempe betennelser. Noen forskere har undersøkt om flavanoider også kan motvirke kreft og demens, men det er ikke sikkert, ifølge Store norske leksikon.
I rødvin finnes stoffet quercetin, en type flavanoid, som også er sunt for deg. Det finnes i mange kosttilskudd som skal styrke immunforsvaret.
Noen viner har mye quercetin, mens andre har lite.
Ifølge forskerne kommer det blant annet av om druene har fått mye sollys. Jo mer sol, jo mer quercetin. Noen typer rødvin har opptil fem ganger mer quercetin enn andre.
Det er når quercetin kommer sammen med alkohol inn i kroppen din at det skjer ting.
Hindrer leveren å gjøre jobben sin
I kroppen brytes alkoholen ned til andre stoffer. Her er det leveren som gjør hovedjobben.
Annonse
Også quercetin forvandler seg i kroppen. Stoffet får en ny form som har en uheldig virkning på den jobben leveren gjør med alkoholen.
For i leveren blir alkoholen omdannet til stoffet acetaldehyd. Det er giftig, men ikke farlig i små mengder.
Så kommer quercetinen inn. Den bremser nedbrytningen av den giftige acetaldehyden. Hos noen bremser det nedbrytingen mer enn hos andre. De får da en opphopning av giftstoffet.
Og det er dette som kan føre til hodepine, kvalme og rødming, ifølge forskerne bak den nye studien.
Dette er det samme som skjer med asiater som ikke tåler alkohol.
Noen er mer utsatt enn andre
Rundt en tredel av folk med asiatiske gener mangler et spesielt enzym.
Akkurat dette enzymet hjelper leveren med å bryte ned alkoholen. Uten enzymet går nedbrytingen saktere, og giftstoffet acetaldehyd hoper seg opp, ifølge en dansk forsker.
Det gir dem ubehag og sterk rødme, kalt asian flush.
Alkoholikere som tar antabus og lignende medisiner for å slutte å drikke, får samme reaksjon.
Antabus blokkerer leverens arbeid med å bryte ned alkoholen, og dermed får de også større mengde av acetaldehyd i kroppen. Det gir sterk kvalme og ubehag.
Og så er det altså de som tåler altså rødvin dårligere enn andre, selv med enzymet på plass og uten antabus.
Annonse
Skal prøve ut på mennesker
– Vi tror at når utsatte personer drikker vin med selv moderate mengder quercetin, så kan de få hodepine. Det gjelder særlig folk som ellers er plaget med hodepine eller migrene, sier Morris Levin fra Headache Center ved University of California, i en pressemelding.
Han tror de er på riktig spor til å løse det gamle mysteriet med rødvinshodepine.
Hittil har de jobbet i laboratoriet. Der har forskerne testet rødvin med ulike mengder flavanoid på menneskeceller. Det var slik de fant ut at quercetin bremset nedbrytningen av alkohol.
Nå skal de teste på mennesker.
Det skal de enten gjøre ved å gi vin med mye og lite quercetin til frivillige deltakere og deretter observere om de får hodepine.
Men det finnes også en enklere måte å gjøre det på, skriver de i studien. De kan også gi deltakerne vodka med quercetin eller placebo og deretter se om de får vondt i hodet.