Annonse

– Nulltoleranse er det beste

Alkohol kan han store negative effekter på barn. Spesialist i klinisk nervepsykologi mener nulltoleranse er det eneste som hjelper.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man bør ikke drikke alkohol når man planlegger å bli gravid, eller er gravid.

– Nulltoleranse for alkohol er det beste rådet, understreker Knut Dalen, spesialist i klinisk nervepsykologi ved Universitetet i Bergen overfor På Høyden.

For i en studie som nylig er publisert i tidsskriftet Neuropediatrics viser at alkoholbruk har de klart største negative effektene på utviklingen av et barns liv i mors mage, skriver Dagens Medisin.

Utviklingshemming

Misbruk av rusmidler i svangerskapet fører til at barn får konsentrasjons- og oppmerksomhetsproblemer. Men bruk av alkohol kan også føre til svikt i barnas intellektuelle evner.

– Vi har også sett eksempler på at barn, der mor har drukket mye alkohol i svangerskapet, er blitt utviklingshemmet, sier Sidsel Bruarøy, psykolog ved Barneklinikken på Haukeland universitetssykehus.

Knut Dalen er spesialist i klinisk nervepsykologi.

Det er Bruarøy, sammen med Dalen og Liv Marie Lægreid, som har samlet data av alle barn av rusmisbrukere som ble behandlet på Haukeland i årene fra 1997 til 2007. Statistiker Tore Wentzel-Larsen har også bidratt i arbeidet.

Lavere score på IQ-test

Til sammen er det 130 barn og unge i alderen fire til fjorten år som er undersøkt av forskerne.

Ifølge Dagens Medisin hadde 29 av barna føtalt alkoholsyndrom (fetal alcohol syndrome – FAS), med dertil tilhørende vekstproblemer, nevrologiske endringer og misdannelsestrekk i ansiktet.

35 hadde noe mindre alvorlige føtale alkoholeffekter (fetal alcohol effects – FAE), mens 66 nyfødte barn var tydelig påvirket av mors alkohol- eller narkotikamisbruk (psychotropic drug-exposed – PDE).

– Senere i barndommen scoret alkoholmisbrukernes barn i FAS-gruppen dårligst på de ulike IQ-testene, men også barna i FAE-gruppen hadde mer reduserte evner enn de barna som ble utsatt for narkotika og legemidler i fosterlivet.

– Barna i alle tre gruppene hadde konsentrasjons- og oppmerksomhetsproblemer, forteller Dalen videre til Dagens Medisin.

Liten kunnskap om mengde

Kun 7 av barna bodde hos sine biologiske foreldre, resten har vært gjennom omsorgsovertakelse grunnet foreldrenes rusmisbruk.

Forskerne har derfor ikke vært i stand til å si noe om mengdene alkohol eller narkotika som ble brukt av mødrene.

– Uansett så har det lenge vært kjent at mors bruk av alkohol i svangerskapet kan ha skadelige effekter på barns utvikling, også små mengder. Derfor er det beste rådet å ha nulltoleranse for alkohol når man planlegger å bli gravid, og når man er gravid.

– På den måten unngår man at man drikker alkohol tidlig i svangerskapet, så tidlig at man kanskje ikke vet at man er gravid, sier Dalen.

Oppmerksomhet

Førstkommende mandag skal Sidsel Bruarøy i møte med Helsedirektoratet. Hun skal ta med seg resultatene for undersøkelsen, selv om det allerede i dag er kjent at alkohol er skadelig.

– Uansett så er det viktig at det blir så mye oppmerksomhet om temaet som mulig. Og det gjøres bra arbeid på dette feltet av Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet, understreker hun.

Sør-Afrika

I tillegg til arbeidet ved UiB, arbeider også Knut Dalen også med muligheter for å starte et forskningsprosjekt ved University of the Western Cape i Sør-Afrika. I dette området er det mange vingårder, og alkoholskadene er betydelige på barn.

– Så mange som 40 per 1000 barn som fødes der, kan ha fått skader som følge av mors alkoholmisbruk i følge de dystreste statistikkene. På verdensbasis ligger tallene på mellom 0,5 og 2 per 1000 fødsler.

– Mange kvinner arbeider på vingårdene, og belønning i form av vin forekommer i stor grad. Selv om det formelt ble avskaffet for mange år siden, forteller Dalen.

Powered by Labrador CMS