Spiser du dette, øker sannsynligvis sjansen for at du holder deg sunn. Altså at du blir 70 år uten alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og Alzheimers – samtidig som du har god kognitiv, fysisk og psykisk helse.
Det er også lurt å få i seg lite rødt og bearbeidet kjøtt, sukkerholdige drikker, salt og raffinert korn. Det tyder i hvert fall en ny studie på. Den er publisert i Nature Medicine.
Også bra for miljøet
Å spise mye plantebasert mat og en moderat mengde sunn animalsk mat, kan fremme sunn aldring, sier en av studiens forfattere, Marta Guasch Ferre. Hun mener studien kan være et bidrag til framtidige kostholdsråd.
– Og så er det interessant at studien peker på at en slik diett ikke bare er bra for mennesker, men også for miljøet. Det har ikke blitt studert før, sier Guasch til den danske forskningsavisen Videnskab.dk.
Hun er førsteamanuensis ved Institutt for folkehelse og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.
Forskerne har undersøkt åtte typer kosthold, deriblant EAT-Lancet-dietten, middelhavsdietten og ultrabearbeidet mat. De har sett etter sammenhenger mellom disse og sunn aldring.
Mer enn 100.000 amerikanske kvinner var med i studien, og de ble fulgt i 30 år.
Tre kostholdsmønstre som ble studert
EAT-Lancet-dietten: En gruppe forskere anbefaler at vi bør spise mye mer frukt, grønnsaker, nøtter og belgfrukter – og samtidig halvere forbruket av kjøtt og sukker.
Middelhavsdietten: Hovedvekt på ferske, sesongbaserte råvarer, inkludert grønnsaker, frukt, hele korn, nøtter, belgfrukter, magre meieriprodukter og hjertesunne fettkilder som olivenolje, avokado og fet fisk.
Ultrabearbeidet mat: Overvekt av industriprodukter med mange ingredienser. Inneholder tilsetningsstoffer som fargestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Dette omfatter brød, kjeks, kaker, brus, müslibarer, noen plantebaserte produkter, noen frokostprodukter, kjøttpålegg og ferdige sauser.
Forsker Daniel Ibsen har lest den nye studien for Videnskab.dk. Han har ikke selv vært med på studien.
– Studien antyder at vi ikke skal framheve ett kosthold framfor andre, og det er likhetene, ikke forskjellene, vi bør fokusere på. Det er dette – at det er flere ulike måter å leve sunt på – som ser ut til å være gunstig for aldring, sier forskeren ved Institutt for folkehelse og Steno Diabetes Center Aarhus i Danmark.
Ibsen legger til at studien står sterkt fordi forskerne i løpet av de 30 årene den har pågått, spurte deltakerne hvert fjerde år om hva slags mat de spiste.
– I mange andre studier måler man vanligvis bare én gang og ser så 20-30 år frem i tid, sier han.
Det finnes ikke supermat
Du kan altså ikke bare spise frukt, fullkorn og magre meieriprodukter og dermed sikre deg en sunn aldring, ifølge den nye studien. For forskerne kan ikke konkludere med at det er en direkte årsakssammenheng mellom kosthold og sunn aldring.
Om korrelasjon versus kausalitet
Korrelasjon betyr at det er sammenfall mellom to faktorer. Når den ene øker, gjør den andre det også.
Men at ting skjer samtidig eller rett etter hverandre, kan være tilfeldig og betyr ikke nødvendigvis at det ene forårsaker det andre – det kan være mange andre forklaringer.
For eksempel viser australsk statistikk at antallet drukningsulykker øker i takt med iskremsalget. Men det betyr ikke at det å spise is øker risikoen for å drukne. Trolig er årsaken til den statistiske tilfeldigheten at folk både bader mer og spiser mer is om sommeren.
En årsakssammenheng,eller kausalitet, betyr derimot at den ene størrelsen direkte forårsaker den andre. For eksempel øker røyking risikoen for kreft.
For å finne en årsakssammenheng, kan forskere – hvis det er mulig og etisk forsvarlig – gjennomføre en randomisert kontrollert studie. Da blir én gruppe forsøkspersoner utsatt for en behandling og deretter sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke får den behandlingen.
Men slik er det med denne typen studier, påpeker Daniel Ibsen.
– Det er veldig vanskelig å gjøre forsøk med folk og få dem til å leve etter en bestemt diett fra de er 39 år til de dør. Så denne studien er nok noe av det nærmeste vi kan komme et svar på hvordan vi oppnår en sunn aldring, sier han.
Annonse
Ibsen påpeker at forskerne har tatt hensyn til mye annet som kan påvirke resultatene, slik som sosioøkonomisk status, røyking og mosjon.