Annonse

Studie: Omega 3-tilskudd reduserte den biologiske aldringen

I en ny studie fikk de eldre deltakerne aldringen sin redusert. Norsk aldringsforsker blir motivert av funnene, men  studien møter også internasjonal kritkkk.

Er kosttilskudd av omega-3 en enkel og rimelig måte å bidra til sunnere aldring?
Publisert

– Dette resultatet er ikke overraskende, sier professor Hilde Loge Nilsen ved Universitetet i Oslo.

– Det føyer seg inn i rekken av studier som viser oss at det kan være positive effekter av å ta tilskudd med omega-3.

I en ny sveitsisk studie ble en gruppe eldre personer testet for ulike tiltak som kan redusere aldringen: Trening, omega-3-tiskudd og tilskudd av vitamin D.

Hos deltagerne i studien ble den biologiske aldringen redusert med tre måneder på tre år, dersom de fikk tilskudd av omega-3. 

– Jeg blir selv motivert til å jobbe videre når jeg leser studieresultater som dette, sier forsker Hilde Loge Nilsen.

Dersom de i tillegg fikk tilskudd av vitamin D og drev trening tre dager i uka, ble aldringen redusert med nesten fire måneder på tre år. 

Effekten av omega-3 var altså klart viktigst.  

Fikk 1 gram omega-3

Studien ved Universitetet i Zurich inkluderte 777 deltagere i alderen 70 til 91 år. Studien er publisert i tidsskriftet Nature Aging.

Enkelte forskere advarer likevel mot å konkludere for hardt på bakgrunn av denne studien, selv om de mener funnene er interessante.

Deltagerne i eksperimentet i Sveits ble delt inn i åtte ulike grupper. 

Hver av disse fikk forskjellige terapier de tre årene eksperimentet varte.

Noen fikk omega-3-tilskudd (1 gram per dag), noen fikk D-vitamin-tilskudd (50 mikrogram/2000 IU), noen trente 30 minutter tre ganger ukentlig – og noen ble satt på ulike kombinasjoner av dette. 

En siste gruppe fikk placebo.

Deltagernes biologiske alder ble målt før eksperimentet startet og da eksperimentet var ferdig etter tre år. 

Deltagerne i studien som bare fikk 1 gram omega-3-kosttilskudd, reduserte den biologiske aldringen med mellom 2,9 og 3,8 måneder i løpet av de tre årene. 

Resultatet ble ikke påvirket av kjønn, ulik alder eller ulik kroppsmasse.

Men personer som i utgangspunktet hadde lave omega-3-nivåer, fikk størst effekt av omega-3-kosttilskuddet, observerte forskerne.

– For mye vi ikke vet om aldring

Forskeren Julian Mutz ved King’s College i London har ikke deltatt i denne studien. Han påpeker at bare 98 av deltagerne fikk kun omega-3 tilskudd og at dette er relativt få personer. 

Mutz peker også på at de fleste deltagerne var sunnere enn gjennomsnittsbefolkningen. Dette betyr at resultatene bør tolkes med forsiktighet, mener han.

Omega 3

Omega-3 er en gruppe fettsyrer som er viktige for kroppen, spesielt for hjernen, hjertet og immunsystemet.

Kroppen kan ikke produsere omega-3 selv. 

Derfor må vi få dette gjennom mat som fet fisk (laks, ørret, makrell, sild, sardiner), nøtter, frø eller rapsolje. Eller gjennom kosttilskudd.

Også professor Kevin McConway ved Open University peker på begrensningene i studien. Han legger særlig vekt på noe forskerne bak studien selv har pekt på, at forskningen vet for lite om hvordan man kan måle aldring på en god måte.  

– Det er rett og slett for mye vi ikke vet ennå, sier han til Science Media Centre. 

– Veldig oppløftende resultater

Mary Ni Lochlann er også forsker ved King’s College og har heller ikke deltatt i studien. Hun mener på sin side at studien støtter tidligere forskning som viser at enkle og rimelige tiltak som omega-3, vitamin D og trening kan bidra til bedre helse med alderen.

For Hilde Loge Nilsen ved Universitetet i Oslo er er resultatene av studien motiverende for videre anti-aldringsforskning.

– Resultatet fra denne studien er veldig oppløftende, sier hun til forskning.no.

– Det viser at det finnes muligheter for å redusere aldringshastigheten og jeg blir selv motivert til å jobbe videre når jeg leser studieresultater som dette.  

Nilsen har stått bak studier ved Universitetet i Oslo der forskerne har klart å bremse aldringen hos dyr. Forskerne i Oslo brukte krillolje og forsøksdyrene var små rundormer. Nilsen og kolleger oppdaget at de kunne flate ut aldringskurven hos disse rundormene ved hjelp av krilloljen. 

– Isteden for at dyrene ble mer skrøpelige etter hvert som tiden gikk, holdt de seg lenger på samme nivå. De ble eldre, men ikke mer skrøpelige, forklarer Loge Nilsen.

Kroppens biologiske alder

Biologisk alder er et mål på hvor godt kroppen din fungerer, sammenlignet med en gjennomsnittsperson på samme alder. 

Heike A. Bischoff-Ferrari har ledet denne studien.

En person kan for eksempel være 50 år gammel, men ha en biologisk alder på 40 år hvis kroppen tilsvarer en gjennomsnittlig 40-åring.

Forskerne brukte det som kalles epigenetiske aldringsklokker for å måle aldringen. Dette handler om å måle endringer i DNA-molekylet. Disse klokkene kan forutsi hvor raskt cellene dine eldes.

Den sveitsiske forskeren Heike A. Bischoff-Ferrari og kollegene påpeker selv i studien, at det fortsatt er knyttet usikkerhet til målemetoder for biologisk alder.

Det er også kritikken fra  Kevin McConway. Han peker på at studien har målt aldring med en rekke ulike målemetoder, og at de har litt ulike resultater.

– Denne studien er en interessant begynnelse, men det er så mye den ikke kan fortelle oss, konkluderer han. 

Kilder:

Heike A. Bischoff-Ferrari m.fl: «Individual and additive effects of vitamin D, omega-3 and exercise on DNA methylation clocks of biological aging in older adults from the DO-HEALTH trial», Nature aging, februar 2025.

Kommentarene til Mutz og Lochlann er hentet fra Science Media Center (SMC) sin artikkel «Expert reaction to study looking at omega-3 and biological ageing in humans». SMC er en uavhengig britisk organisasjon, etablert av universiteter og medier for å fremme nøyaktig og evidensbasert vitenskapsformidling i media.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS