Sopptur mot slag og hjerteinfarkt

Trening er bra, men også hverdagslige aktiviteter med lav intensitet kan holde skumle konsekvenser av stillesitting på avstand.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å høste helsegevinst av aktiviteter som ikke regnes som trening, er fullt mulig for folk over 60 år, ifølge svenske forskere.

For eksempel kan både hagearbeid, fiksing av småting hjemme eller turer i skog og mark, bidra til redusert risiko for hjerteinfarkt og slag.

Det viser resultatene fra Karolinska institutet (KI) og Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), som nylig er publisert i British Journal of Sports Medicine.

- Viktige funn

Forsker Elin Ekblom Bak ved GIH mener det er svært viktig å redusere stillesittingen og fremmer bevegelse.

 - Oppsummert kan vi si at all aktivitet er bra, sier Ekblom Bak til forskning.no.

Hun mener funnene er viktige for gamle folk:

Elin Ekblom Bak. (Foto: Linus Hallgren)

- De har ofte vanskelig for å drive trening med høy intensitet, og i stedet nøyer seg med det vi kan kalle mosjon i hverdagen, påpeker  hun.

Redusert infarkt-risiko

De av deltakerne over 60 som rapporterte mest aktivitet på daglig basis, hadde 27 prosent lavere risiko for hjerteinfarkt eller slag.

De hadde også 30 prosent lavere risiko for å dø for tidlig av alle årsaker, uavhengig av hvor mye trening de bedrev i tillegg.

Forskerne har sammenlignet de som rapporterte flest aktiviteter, med de som oppga lite aktivitet i hverdagen.

Biologien bak

Ekblom Bak trekker fram biologiske mekanismer som gjør stillesitting til en risikofaktor, og aktivitet til en friskfaktor.

Det handler om stoffskiftet og om muskelarbeid.

- Når vi sitter stille er kroppens energiomsetning veldig lav, nær kun det nødvendige for å opprettholde kroppslige funksjoner. Så fort vi reiser oss, dobles omsetningen og ved lavintensiv hverdagsaktivitet snakker vi mangedobling.

- Ting skjer enda raskere med moderat intensiv aktivitet, men hos de som bedriver dette er varigheten oftest maks 30 minutter daglig, sier Ekblom Bak, som også tilknyttet KI, der hun arbeider med en doktoravhandling.

- Tenk deg i stedet aktiviteter som folk gjør jevnlig i hverdagen som har lav intensitet, men som pågår over mange timer. Det ganske lett å se hva som gir mest energiomsetning.

I tillegg krever det å sitte stille veldig liten muskelanstrengelse, hvilket påvirker produksjon av hormonstoffer i musker som samarbeider med skjelettet.

- Muskler er ikke bare en forutsetning for at kroppen skal kunne bevege seg. Når muskler arbeider frigis myokiner, stoffer som er viktige for funksjonen til organer og systemer, sier Ekblom Bak.

Fem kategorier av aktiviteter

I studien vurderte 4000 personer i Stockholm på 60+  sitt eget aktivitetsnivå. De skulle blant annet skrive ned hva slags aktiviteter de var involvert i. Deretter ble helsetilstanden studert over 12 år i snitt.

I studien er det ikke fokusert på varighet, ei heller mål som skrittellere. Basert på deltakernes opplysninger, pekte forskerne ut fem kategorier av aktiviteter, som de mener fremmer fysisk aktivitet, men som de ikke har klassifisert som trening.

Aktivitetene er å fikse ting i hjemmet, forskjellig hagearbeid, mekking på bilen, å sykle, gå på ski, skøyter eller dra på jakt eller fisketur og å plukke bær og sopp.

Flere av disse aktivitetene, kanskje særlig sykling og ski- og skøytegåing kan selvsagt også fungere som hard trening, avhengig av intensitet.

Samtidig er det fortsatt slik at både utholdenhetstrening og styrketrening kan gi gode resultater for mange eldre.

Referanse:

Elin Ekblom-Bak, m.fl. The importance of non-exercise physical activity
for cardiovascular health and longevity.
British Journal of Sports Medicine, 2013, doi 10.1136/bjsports-2012-092038 Sammendrag

Powered by Labrador CMS