Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer

Luke 7: Visste du hvor kaldt nitrogen egentlig er?

Julekalender:

Vann koker ved 100 grader, men visste du at grunnstoffet nitrogen koker ved minus 196 grader?

7.12 2017 05:00

Nitrogen er et ikke-metall som ved romtemperatur er en gass. Den er fargeløs og luktfri. Flytende nitrogen, som Inge og Magne brukte i dette forsøket, er en væske som minner om vann med et kokepunkt på minus 196 grader Celsius.

I dette eksperimentet tømmer kjemikerne litt flytende nitrogen i en beholder og nitrogenet fordamper straks. Og når de tømmer kokende vann i nitrogenet, blir fordampingen enorm.

Gjenstander som blir lagt i denne løsningen, vil fryse raskt.

Kjemikerne Inge og Magne prøver seg derfor med en ballong. Det viser seg at luften inni ballongene trakk seg hurtig sammen, slik at ballongen skrumpet inn. Straks de tok den ut i romtemperatur igjen, fikk den tilbake sin opprinnelige form.

Fra én til 700 liter

Når én liter flytende nitrogen fordamper, går den over til hele 700 liter i gassform. Og da vil den fortrenge luften. Derrfor må man være veldig varsom med bruk av flytende nitrogen.

Nitrogen ble tidligere kalt kvelstoff fordi levende dyr blir kvalt av gassen.

Litt om kjemiske bindinger:

Nitrogen er grunnstoff nummer 7, det vil si det har fem elektroner i ytterste skall slik at det det danner såkalte trippelbindinger i Nmolekylet. Dette er en av de sterkeste bindingene vi kjenner.

Elektronparbinding (kovalent binding) er en kjemisk binding der to eller flere atomer deler et eller flere elektronpar. Vanligvis deler atomene bare et elektronpar. Dersom de deler to elektronpar, kalles det dobbeltbinding. Dersom atomene deler hele tre elektronpar, som er tilfellet for nitrogen, kalles det altså trippelbinding. Dobbelt- og trippelbindinger er ikke uvanlige i organiske molekyler.

Vær forsiktig under dette forsøket for å unngå forfrysninger!

OBS: Forsøkene må gjøres etter HMS-regler for laboratorie-forsøk.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse