Julekalender: Luke 15: Slik tryller du et egg ned i en flaske

Imponer julegjestene med å få et kokt egg ned i en flaske og opp igjen.

Her kommer oppskriften på forsøket i videoen ovenfor, utarbeidet av Inge Christ og Magne Sydnes: 

Du trenger:

  • Flaske eller kolbe med trang og lang åpning
  • Et kokt egg
  • Tilgang til varmt og kaldt vann

Dette skjer:

Først varmer du opp flasken med varmt vann, så tømmer du ut vannet igjen. Den varme flasken vil varme opp luften inni flasken, luften utvider seg nemlig ved oppvarming.

Sett deretter egget som du har fjernet skallet på, oppå åpningen slik at denne blir tett.

Når du så kjøler ned flasken med kaldt vann, vil lufttrykket inni flasken synke, og egget presses inn fordi lufttrykket utenfor flasken er større.

For å få egget ut igjen snur du flasken slik at egget blir liggende tett inntil åpningen på innsiden. Deretter varmer du opp flasken, enten med varmt vann som Inge og Magne gjorde, eller med en annen varmekilde.

Når luften inni flasken blir oppvarmet, stiger trykket slik at egget blir presset ut igjen.

Dette forsøket kan du gjøre på mange forskjellige måter. Dersom du har et tynt kakelys i stearin, kan du sette det fast i egget, tenne lyset og føre det inn i åpningen i flasken.

Stearinflammen vil varme opp luften inni, trykket stiger, og lyset slukker fort. Når luften inni avkjøles etterpå, vil trykket synke, og egget nærmest suges inn i flasken.

For å få egget ut igjen kan du holde flasken på skrå oppover med egget liggende inntil åpningen på innsiden. Deretter blåser du inn i flasken. Egget vil da ligge som en ventil på innsiden, og trykket inni stiger. Når trykket er stort nok, vil egget bli presset ut igjen.

Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for laboratorie-forsøk.

Powered by Labrador CMS