Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo og Akershus - Les mer
Helt til høyre i bildet står Arne Domnérus, en svensk musiker som lagde en jazzversjon av Norges nasjonalsang. Den ble forbudt i Norge. Men hvorfor?

Hvorfor blir musikk sensurert?

Podcast:

I 1977 ble en svensk jazzversjon av «Ja, vi elsker» forbudt i Norge. Hva er det egentlig som gjør at et musikkstykke blir fjernet fra offentligheten? Det forsøker musikkprofessor Jan Sverre Knudsen å svare på i denne podcasten.

1.8 2017 04:00

Musikken er følelsenes språk og kan oppfordre oss mennesker til handling. Dette er kanskje én av grunnene til at sensur av takt og tone med tilhørende tekst fortsatt er utbredt innenfor alle kulturer.

Så hvor går grensen mellom kunstnerisk frihet, ytringsfrihet og krenkelser? Skal musikere bedrive selvsensur for å skåne andre?

Det forsøker professor i musikkvitenskap og musikkpedagogikk ved HiOA, Jan Sverre Knudsen, å svare på i denne podcasten.

Her får vi servert eksempler på låter som har blitt fjernet fra offentligheten i både inn- og utland – akkompagnert av tankevekkende historier: I 1977 ble Arne Domnérus’ jazzversjon av Norges nasjonalsang stanset, i 2011 ble Rami Essam fengslet for sin protestlåt mot Mubarak og i 2012 fikk søstrene Vahdat de Iranske myndighetene på nakken på grunn av sang i det offentlige rom. 

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord