Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer
Portugisiske Nuno fikk mekaniske fingre takket være en amerikansk designer.

Pasienter lager egne hjelpemidler

Nuno fikk nye fingre. Lisa løste dusjeproblemet sitt. Pasienter sitter på gode ideer som sjelden blir delt. Det har europeiske forskere gjort noe med.

16.7 2017 04:00

Sju år gamle Nuno fra Portugal ble født uten fingre på den ene hånda. Takket være en amerikansk designer og en nettside for oppfinnsomme pasienter, fikk han nye, mekaniske fingre.

Fingrene hans ble skrevet ut på en 3D-printer. Det tok 20 minutter og kostet 20 euro.

Halvparten av de som er kronisk syke utvikler selv ting som gjør hverdagen deres lettere. Åtte prosent av ideene er helt nye oppfinnelser. Men bare fem prosent av disse innovasjonene blir delt med andre.

Slik den sørafrikanske snekkeren gjorde, etter at han selv hadde fått kuttet av fingrene sine. 

– Vi oppdaget at det ikke var mangel på innovasjoner, men at det ikke fantes kanaler for å dele de gode løsningene, sier professor i entreprenørskap Tatiana Iakovleva ved Universitetet i Stavanger.

Hun er med i en forskergruppe som har lansert nettsiden Patient Innovation. Den gir pasienter og pårørende mulighet til å dele innovative løsninger som også kan hjelpe andre.

Tjenesten er gratis og åpen for alle, og ble etablert i Portugal i 2014. I dag inneholder den over 700 innovative løsninger fra 60 ulike land.

Iakovleva og Universitetet i Stavanger etablerer en norsk avdeling, sammen med de portugisiske partnere som sto for den opprinnelige løsningen.

Vanntett t-skjorte

– Vi må forandre vårt syn på pasienter. De er ikke bare mottakere av hjelp og behandling. De kan gi viktige bidrag til å hjelpe seg selv og andre som har de samme utfordringene, sier Iakovleva.

Britiske Lisa Crites måtte fjerne begge brystene etter brystkreft. Hun utviklet en vanntett t-skjorte som dekket operasjonssår, slik at hun kunne dusje. En enkel løsning, som betyr mye for dem det gjelder.

Potensialet er stort. Rundt 20 prosent av befolkningen i Norge mellom 16 og 66 år har en form for kronisk sykdom. Det vil si rundt 600 000 mennesker. Hvis hver av disse har tre pårørende, kan det være to millioner med sterk motivasjon for å utvikle gode ideer som kan løse helseutfordringer.

Hjelp, ikke profitt 

Tanken bak nettsiden er at løsningene kommer fra pasientene selv eller pårørende, som kjenner hvor skoen trykker.

– Motivasjonen skal være å hjelpe, ikke tjene penger. Markedet for lavkostnadsprodukter er enormt, sier Iakovleva.

Av 1400 produkter som er sendt inn til nettsiden, er om lag 600 forkastet.

Patient Innovation har et medisinsk team, ledet av professor i revmatologi Helena Canhão ved Universidade NOVA de Lisboa. De går gjennom alle innleggene på nettsiden for å ta vare på brukernes sikkerhet.

De fjerner innlegg som er støtende eller upassende, som ikke har gode nok løsninger eller som involverer narkotika, kjemikalier eller biologiske stoffer. De fleste løsningene er praktiske og skal lette dagliglivet til pasientene og de som tar vare på dem.

Studenter får prøve seg

Nettsiden skal prøves ut i undervisning på Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger.

Studenter fra ulike fag skal jobbe med problemstillinger som er hentet fra portalen. Målet er at studentgrupper som vanligvis ikke samarbeider, skal lære seg å løse problemer sammen.

Helsestudentene kan få innspill fra pasienter, mens studentene på innovasjonsstudier kan utvikle ideer. På sikt kan også tekniske fag trekkes med for å bygge løsningene, ifølge Iakovleva.

Les mer:

Om Nuno fra Portugal som fikk nye fingre, på Patient Innovation

Om Lisa som utviklet vanntett t-skjorte, på Patient Innovation

Referanser:

P. Oliveira m.fl: Patient innovation under rare diseases and chronic needs, Orphanet Journal of Rare Diseases, 2014. 9(Suppl 1):O33 Sammendrag

X. Yati: When Patients Innovate and Share: Implementing Patient Innovation in Norway as a non-profit organization that applies the principles of Responsible Research and Innovation. Masteroppgave 2017, UiT, School of Business and Economics. Oppgaven er knyttet til prosjektet Digitalize or Die, som er ledet av Tatiana Iakovleva. 

Artikkelen ble oppdatert 01.08.17.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse