Saken er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - Les mer
Bjørnen lever nesten utelukkende av blåbær og tyttebær om høsten. Men det er ikke ufarlig for bjørnen å ferdes der hvor det vokser mye bær. Da er de nemlig synlig for jegere.

Bjørnen dropper frokosten for å unngå jegere

Ny forskning viser at menneskelig jakt gjør at bjørnene endrer spisevanene sine.

22.6 2017 04:00

– Bjørnene endrer oppførsel og bevegelser for å unngå mennesker i jaktsesongen, sier doktorgradsstudent Anne Gabriela Hertel fra Norges Universitet for Miljø- og Biovitenskap (NMBU).

Hun har brukt de siste tre årene til å forske på hva skandinaviske brunbjørner spiser og hvordan matsøket deres påvirkes av jakt.

Bærjakt i skogen


Anne Gabriela Hertel har forsket på hva skandinaviske brunbjørner spiser og hvordan de blir påvirket av jakt. (Foto: privat)

Bjørner er altetere som spiser både planter og dyr. Om høsten består dietten deres nesten utelukkende av skogsbær som blåbær og tyttebær. Faktisk avhenger bjørnene såpass mye av bær i denne perioden at hunnbjørner og ungene deres er tykkere i år med mye blåbær. Men det å spise disse bærene er ikke risikofritt.

– Slike bær finnes typisk i åpen skog og på hogstflater hvor bjørnene lett blir oppdaget av jegere, sier Hertel.

Bjørnene foretrekker også å lete etter bær om dagen når de er lettere å se. Dermed øker risikoen for å bli jaktet på enda mer.

Unngår visse områder

Ved hjelp av GPS-sendere og informasjon fra bjørnejegere har Hertel sett på hvordan bjørnene beveger seg i landskapet, hvor de spiser og når de gjør det.

– Resultatene mine viser at bjørnene unngår gode bærsteder hvor det er større sjanse for å bli skutt, sier Hertel.

Disse områdene har forskeren funnet ved å undersøke hvor og i hva slags type landskap bjørner er blitt skutt. 

– De spiser mindre mat i jaktsesongen, og når de spiser, velger de steder med færre blåbær i perioden når faren er størst.

Den største risikoperioden i jaktsesongen er om morgenen, og Hertel har funnet ut at bjørnene utsetter spisingen til senere på dagen. Dette spisemønsteret går tilbake til normalen jakten er over. 

Jakten endrer bjørnen

Hertel har også dokumentert at bjørner generelt unngår gode bærsteder dersom de også anses som risikofylte. De bjørnene som ikke unngår dem, har større sjanse til å bli skutt.

– Dette er en tydelig indikasjon på at bjørnebestanden er påvirket av jakt, og den kan på grunn av dette endres over tid, sier hun.

Dette kan påvirke antall unger. Matinntaket dikterer ikke bare bjørnens størrelse, men også produksjonen av avkom. Hunner i godt hold har større sannsynlighet for å få unger. Bjørnunger fra velfødde binner overlever bedre enn ungene til binner med lav vekt.

– For å minimere de negative effektene av å forstyrre bjørnens matinntak kan det være at forvaltningen bør utsette jaktsesongen til etter toppen av bærsesongen eller begrense tidspunktet på dagen når bjørnejakt er lov, avslutter Hertel.

Referanser:

Hertel, A.G. m.fl: Berry production drives bottom–up effects on body mass and reproductive success in an omnivore. Oikos (2017)  doi:10.1111/oik.04515 (Sammendrag)

Hertel, A.G. m.fl: Temporal effects of hunting on foraging behavior of an apex predator: Do bears forego foraging when risk is high? Oecologia (2016) doi:10.1007/s00442-016-3729-8

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse