En mild variant av lakseinfluensa ble oppdaget ved et oppdrettsanlegg på Færøyene. Nå har forskere vist at influensaviruset har mutert fra et ufarlig virus som allerede fantes hos ungfisk. (Foto: Maria Aamelfot)
Laksen kan også få influensa
Nå har forskere funnet ut hvordan et laksevirus kan gå fra å gi en lett forkjølelse til en farlig influensa gjennom små mutasjoner.
Infeksiøs lakseanemi (ILA) er en alvorlig, smittsom virussykdom hos laks. Viruset er også påvist hos oppdrettet regnbueørret og hos vill sjøørret.
Influensaviruset angriper primært blodårene til laksen, og ved obduksjon finner man vanligvis tegn på sirkulasjonsforstyrrelser og alvorlige blødninger i hud og indre organer.
Infeksiøs lakseanemi er meldepliktig, og forekomst av eller mistanke om sykdommen skal umiddelbart rapporteres til Mattilsynet.
Viruset som forårsaker infeksiøs lakseanemi er et såkalt akvatisk orthomyxo-virus som ligner på influensavirus som gir sykdom hos fugl og pattedyr.
Lakseinfluensa er ikke farlig for mennesker, men kan være dødelig for laksen. Hvis laksen blir smittet, kan det også bli nødvendig å slakte ned store mengder fisk for å hindre spredning. Sykdommen infeksiøs lakseanemi er derfor et problem både for oppdretterne og fisken.
Det er noe «Dr. Jekyll og Mr. Hyde»-aktig over viruset som forårsaker lakseinfluensa, altså en splittet personlighet.
Mens romanskikkelsen Dr. Jekyll er en høyt ansett lege, tar han fram sine mest djevelske instinkter i en skikkelse han kaller Mr. Hyde. Forskerne har lenge ment at viruset som forårsaker influensaen infeksiøs lakseanemi, opererer litt på samme måte.
Fra «snilt» til «ondt» virus
Som en «snill» Dr. Jekyll versjon kalt HPR0 gjør ikke viruset noen stor skade på laksen utenom en lett forbigående infeksjon lik forkjølelse. Som en «ond» Mr. Hyde kan viruset endre seg gjennom mutasjoner. Det kan bli til en versjon av viruset som gjør laksen så syk at den dør. De farligere variantene av viruset kalles HPR-del-virus.
Men ingen har klart å vise hvordan overgangen fra det ufarlige til det veldig farlige viruset skjer.
Tidligere studier har vist at alle laksepopulasjoner gjennomgår en eller flere infeksjoner med HPR0-virus i løpet av produksjonen. Disse resultatene støttes av funn både fra Norge, Skottland, Chile og østkysten av Canada.
Så lenge dette ufarlige viruset er til stede, vil det derfor alltid være en risiko for mutasjon og sykdomsutbrudd.
Derfor er det viktig å finne ut hva som får viruset til å endre seg fra en «snill» variant til mer farlige versjoner.
Samarbeid på Færøyene
Forskerne Knut Falk og Maria Aamelfot ved Veterinærinstituttet leter etter svar på Færøyene der de studerer lakseinfluensa funnet i et oppdrettsanlegg.
Dette viruset er ikke av det hissigste slaget, men en variant som gir en mildere infeksjon uten synlige tegn på sykdom i anlegget.
Forskerne tok prøver fra ferskvannsanlegget som hadde levert ungfisk (smolt) til anlegget. Prøvene viste at ungfisken hadde det «snille» HPR0-viruset allerede før den ble satt i sjøen.
Dette viruset lignet på influensaviruset som var blitt funnet ved oppdrettsanlegget. Forskerne sammenlignet dem genetisk og fant nesten helt identisk arvestoff. De fant bare to små forskjeller i arvestoffet til det sykdomsfremkallende viruset.
Dette tyder på at det var det «snille» viruset på ungfisken som hadde mutert til et sykdomsvirus.
Forskerne undersøkte hvordan det muterte viruset påvirket fisk.
− Et smitteforsøk med dette viruset ga en infeksjon i blodbanene hos laksen, men med lav dødelighet og milde kliniske symptomer. Dette bekrefter at forekomst av viruset HPR0 er en risikofaktor for lakseinfluensa, sier Aamelfot.
Annonse
Hun understreker samtidig hvor viktig det er å skille slakteklar fisk og ungfisk fra hverandre for å hindre spredning av virus. Noe av problemet er nemlig at det kan være vanskelig å oppdage sykdom hos fisk som allerede er satt ut i sjøen.
− Viruset sprer seg gjennom vannet og via syk fisk. Dersom det er et mildt sykdomsfremkallende virus på snart slakteklar laks stående i sjøen, og man samtidig setter ut ungfisk på samme sted eller på andre nærliggende anlegg, kan denne bli infisert av viruset.
På denne måten får viruset muligheten til å utvikle seg videre og bli farligere og farligere.
Funnene er gjort i et samarbeidsprosjekt med Færøyenes Fødevare og Veterinærstyrelse og Marine Science i Aberdeen kalt ScoFoNo-gruppen.
− Gjennom dette samarbeidet har vi for første gang klart å påvise det første trinnet og overgangen fra «snill» variant til en litt mer farlig virusvariant. Det betyr at vi har bekreftet hypotesen om at HPR0-virus kan endre seg og dermed gi infeksjon og sykdom hos fisken, forteller Falk.
− Forandringene vi fant var imidlertid ikke tilstrekkelige til å gi et farlig virus. Overgangen fra HPR0 til HPR-del-virus, som er en fellesbetegnelse vi bruker på farligere virusvarianter, er en stegvis prosess med former av viruset imellom som gir mildere sykdom.
Forskeren mener dette i seg selv er en viktig oppdagelse. Sykdom fra disse mildere variantene kan nemlig være vanskelig å fange opp med overvåkningen som brukes i dag.
Stress kan være årsaken
Lakseinfluensa sammenlignes ofte med en ulmebrann som kan blusse opp. Stress i form av for eksempel lusebehandling, uvær og flytting av fisk kan stresse laksen og svekke immunforsvaret. Det gjør at laksen er mer mottagelig for å bli syk av viruset.
De farlige virusvariantene infiserer fiskens blodbaner.
Annonse
− Viruset angriper de røde blodcellene slik at fisken blir blodfattig eller anemisk, og som gir skade på indre organer, forteller Aamelfot.
Hun forklarer at en viktig årsak til at stress kan utløse sykdom hos laksen, er hvordan den veksler mellom ulike måter å ta opp oksygen på.
− Når den er i ro og ikke trenger å anstrenge seg, kan oksygentransport foregå utenom de røde blodcellene. Blir den derimot stresset og må bruke ekstra krefter, må de røde blodcellene tas i bruk. Hvis de røde blodcellene er skadet av viruset vil de ikke fungere og fisken blir alvorlig syk og kan dø, sier hun.
Dersom et anlegg får påvist en «farlig» virusvariant, uansett hvor mild den er, må all fisken slaktes for å hindre spredning. Lakseinfluensa er meldepliktig og all sykdom og mistanke om sykdom skal meldes til Mattilsynet umiddelbart.
Problemet er at det kan være vanskelig å påvise at anlegget har smittet fisk.
− I en merd med hundretusenvis av laks kan det hende at bare fem prosent er rammet av sykdommen. Disse kan være vanskelig å oppdage dersom de bare er rammet av en mild variant der de ikke har synlige symptomer, forklarer Aamelfot.
Veterinærinstituttet er nå i gang med et prosjekt som skal bidra til å utarbeide bedre metoder for å påvise influensaviruset tidligere og enklere. Dette vil ha stor betydning for områder der viruset har gitt problemer tidligere, avslutter forskeren.
Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.