Saken er produsert og finansiert av NTNU - Les mer

Forskere utvikler ny Tour de France-drakt

I juli skal Chris Froome prestere maksimalt i Tour de France. Sykkeldrakten han sannsynligvis skal bruke, utvikles nå ved NTNU.

19.3 2017 04:00

For det utrenede øyet kan det se ut til at det er en sprell levende Chris Froome som lener seg over temporittsykkelen som er montert i vindtunnelen. Men Froome er for tiden i Sør-Afrika. Karen på sykkelen er en 3D-printet versjon av utøveren.

Sykkelen er riktignok den originale. På den ene siden står det «Froome» ved siden av et lite, engelsk flagg.

Fraktet «Froome» i en eske

– For ett år siden inngikk vi samarbeidsavtale med Team Sky og deres teknologisponsor Castelli om å utvikle nye og bedre drakter til laget, forteller Luca Oggiano. Han er forsker ved Institutt for energi- og prosessteknikk. NTNU og Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT).

– Siden den gang har vi testet en del forskjellige materialer og ny teknologi som har ført frem til prototypen testet nettopp i NTNUs vindtunnel.

Innovasjonssjefen i Team Sky, Simon Jones, forteller at selve 3D-skanningen og printingen av Froome-modellen foregikk i England, og at den ble transportert i en eske til Norge.

– På dette stadiet i testingen fungerer det veldig bra å bruke mannekengen, forteller Jones.

– Chris Froome er en travel mann. Vi gjør forsøk mange ganger – med en mengde prøving og feiling. Det blir antagelig i juni at Froome tester drakten personlig. Jones forteller at tid og sted for denne testingen kommer an på kalenderen til Froome.

NTNU-forsker beste valg i verden

Det var etter nøye gjennomgang av forskning på aerodynamikk at Team Sky valgte å kontakte forsker NTNU-forskeren Luca Oggiano på bakgrunn av hans ekspertise og kunnskap.

– Vi fant at det var fem ledende eksperter på verdensbasis på akkurat dette området, og Oggiano var perfekt, sier Jones.

Planen er å utvikle drakten til Chris Froomes tempoetappe i Tour de France, som starter 1. juli.

Modellen av Chris Froome kan sees på 15. mars i Trondheim, som del av utstillingen «Tekno i bakken» under World Cup-dagene i Granåsen skisenter.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse