Julekalender: Luke 16. Bruk rødkålen til å finne det sure
Visste du at du kan bruke vanlige matvarer til å teste om noe er surt eller basisk?
Til dagens eksperiment trenger du
- Rødkål.
- En syre, for eksempel eddiksyre.
- En base, for eksempel lut.
- Filter-papir.
Vi laget lut av aske fra bjørkeved. Når du legger asken i vann, får du en basisk løsning.
Finsnitt rødkålen med kniv eller ostehøvel. Legg kålen i en gryte og fyll opp vann. Vi brukte cirka én liter. Kok opp og la det stå til avkjøling.
Sil vekk kålen, og hell rødkålsaften i en flaske.
Vi brukte rødkålsaften på tre forskjellige måter:
Vi klippet filterpapir i strimler, dyppet dem i rødkålsaften og lot papirstrimlene tørke.
Vi frøs noe av saften til isbiter.
Vi brukte løsningen som væske.
Dette skjer:
En indikator er et stoff som skifter farge i sur og basisk løsning.
Vi dyppet en glass-stav i syren og i basen og avsatte noen dråper på det tørre rødkålpapiret. Da fikk vi tydelige farge-forandringer.
Så la vi rødkålisbiter i et begerglass med syre og et med base. Når isbitene smeltet, fikk vi tydelig fargeomslag.
Til slutt tømte vi litt rødkålsaft i henholdsvis syren og i basen, også det ga tydelig fargeomslag.
Du kan lage indikatorløsninger av mange matvarer, for eksempel blåbærsaft, vanlig te, nypete, hibiscuste, gelepulver, sennepspulver, blomkarse-uttrekk.
Her er det bare å prøve seg fram!