Sel som forskningsassistent

Dette er Simon, en av landets ferskeste forskningsassistenter. I sommer fikk han et instrument med flere sensorer festet til kroppen. Sammen med to kolleger sender han nå data fortløpende via satellitt til Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Klappmyss-selen Simon"

Kit Kovacs leder prosjektet, som inngår i Polaråret og er et samarbeid mellom ni land. - I Arktis deler vi ansvaret med Canada og Grønland. I sommer har vi fått utstyrt 10 seler med instrumenter. Tre av dem leverer data til Norge, forteller hun.

Simon er en klappmyss (Cystophora cristata) - en selart som holder til på drivisen i Arktis. Når han blir voksen, blir han nesten 3 meter lang og veier 400 kg. - Klappmyss er en dyptdykkende selart.

Derfor kan Simon skaffe oss data fra store havdyp under isdekket - data som det ellers er svært vanskelig å samle inn. Han måler temperatur, saltholdighet i vannet og sier fra hva han gjør og hvor han er, forteller Kit.

"Kartet viser hvor Simon svømte mellom Grønland og Svalbard den første måneden."

Formålet med prosjektet er å studere både dyrenes atferd og de oseanografiske forholdene der de befinner seg. Det er utviklet en helt ny type satellittsender som er utstyrt med ulike sensorer.

Forskerne kan dermed dokumentere oseanografiske forhold samtidig med at de samler inn finskala atferdsdata fra dyret som bærer senderen. Den norske delen av prosjektet skal også til Bouvetøya for å feste instrumenter på elefantsel - de mest ekstreme dykkerne i Antarktis.

Se også:

Forskningsdagene

Powered by Labrador CMS