Feite øk i USA
Halvparten av hestene i en amerikansk undersøkelse var overvektige eller direkte feite. Årsakene så ut til å være akkurat de samme som hos rytterne: Fett med fôr og dårlig med mosjon.
Nye forskningsresultater tyder på at det ikke bare er amerikanske mennesker som til tider er en smule tunge i sessen.
Det ser ut til at omtrent halvparten av hestene deres også sliter med vekta.
- Denne studien bekrefter at dette er et ekstremt viktig problem som har blitt underrapportert, sier dr Craig Thatcher fra Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine (VMRCVM).
En femtedel var direkte feite
Sammen med kollegaene sine har Thatcher undersøkt 300 hester fra 114 gårder. Forskerne målte både fettlaget og kroppsmasseindeksen til dyra, tok blodprøver fra dem og så etter tegn på hovsykdommen forfangenhet.
Forfangenhet har ofte sammenheng med overvekt, og det var faktisk en økning i tilfellene av denne sykdommen som fikk veterinærene til å sette i gang undersøkelsen i utgangspunktet, står det i ei pressemelding fra VMRCVM.
Alle resultatene er ikke analysert enda, men de foreløpige resultatene ser ut til å være alt annet enn oppløftende.
- Vi trodde hyppigheten av overvekt og fedme var minst 15 prosent, sier Thatcher i følge pressemeldinga.
Undersøkelsen viste i stedet at hele 51 prosent av hestene hadde vektproblemer. 19 prosent var direkte feite. Men hva er det egentlig som gjør at økene eser?
Late dager på fett gress
Hestenes skjebne ser ut til å være forbausende lik eiernes. De tilbringer rett og slett for mye tid med å gnafse i seg energirike beiteplanter som først og fremst er dyrket fram for å feite opp storfe.
Samtidig blir det heller dårlig med mosjonen. Undersøkelsen avslørte av flesteparten av dyra i studien rørte seg for lite.
- Hesten utviklet seg som et frittløpende beitedyr på glisne beitemarker. Senere har den stort sett gjort nytte som et arbeidsdyr. I dag er de fleste hester ledsagere som utfører lette oppgaver, sier dr Scott Pleasant fra VMRCVM.
- Vi kan godt se, med mer næring og mangel på trening, hvordan disse dyra kan bli overvektige.
Nå går forskerne i gang med å analyser resten av resultatene. De håper at dunderhestene kan bli gode modelldyr, som kanskje kan lære oss mennesker noe om fedmeepidemien i egne rekker.
De foreløpige resultatene fra undersøkelsen er ikke publisert i noen fagfellevurdert journal.