Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Mye tyder på at enkelte bruker sykemelding fordi de vil forlenge ledighetsperioden uten miste inntekter, sier Morten Henningsen
Han har nylig skrevet ferdig sin doktorgrad om personers bevegelse i det norske arbeidsmarkedet, ved Økonomisk institutt på UiO
Henningsen tror at manglende kontroll med hvem som faktisk får sykemelding, og dessuten den reelle muligheten til å tilegne seg økonomiske fordeler man ikke har krav på, kan friste enkelte til å be en lege om sykepengeattest på ugyldig grunnlag.
- Samtidig kan resultatene også leses som at mange arbeidsledige venter i det lengste med å søke om sykepenger, kanskje fordi det er knyttet til et stigma som man føler at sykdom bringer med seg, sier Henningsen til forskning.no
“The discouraged worker”
Moralsk svikt er altså langt fra en fullstendig forklaring, mener han.
Henningsens analyse antyder også at mange havner i en håpløs situasjon ved å gå lenge arbeidsledige - en ond sirkel som ender i en sykemelding som kunne ha vært unngått hvis de hadde kommet seg ut i jobb tidligere.
- Analysen viser også at jo lenger man går arbeidsledig, jo større blir sjansene for at man søker om sykepenger.
- Disse resultatene underbygger at lang arbeidsledighet kan gi dårlig helse, ofte som følge av dårlig selvtillit. Det støtter i sin tur hypotesen om “the discouraged worker” eller den motløse arbeider, sier Henningsen.
Hypotesen går ut på at personen som i utgangspunktet kunne tenke seg å jobbe, får så dårlig helse og selvtillit at hun slutter å søke, og har dermed har lavere sannsynlighet for å komme tilbake i arbeid enn mange andre.
Trenger bedre kontroll
Selv om mange personer uforskyldt må gå direkte fra arbeidsledighetstrygd til sykepenger, antyder Henningsens analyse at det ikke alltid er objektive helseplager som driver en nordmann til å sykmelde seg, og at det trengs bedre kontroller av de som ber om sykepengeattest hos legen.
- Optimalt sett skal jo en lege kunne avgjøre om en person er syk eller ikke, men det er ikke alltid mulig for legen å etterprøve alle påstander om plager som en pasient måtte komme med, sier han til forskning.no.
I tillegg til en fristende økonomisk vinning, mener Henningsen det ikke kan utelukkes at stresset ved skulle miste trygdeinntektene, sammen med press om jobbsøking fra saksbehandlere i kommunen, kan få arbeidsledige til å søke om sykepenger rett før siste utbetaling av arbeidsledighetstrygden.
Kilder:
Henningsen, M.S. (2008) “Am Empirical Study of Mobility in the Labour Market. Doktoravhandling, Institutt for Økonomi , Universitetet i Oslo
Henningsen, M.S. (2008) Benefit shifting: The case of sickness insurance for the unemployed . Labour Economics, 2008