Selv de rikeste i USA lever kortere enn de rikeste i Europa
Ny studie finner overraskende forskjeller på tvers av landegrensene.
Selv om man er rik i USA lever man ikke nødvendigvis lenger enn europeere med samme inntekt, ifølge den nye studien.(Foto: Stephen Coburn/Shutterstock/NTB)
Tanya Maria MøllerKnudsenJournalist i Videnskab.dk
Publisert
Rike lever lenger enn fattige, har forskning lenge vist.
Men en ny studie som sammenligner rikdom og død i USA og Europa, viser at fullt så enkelt er det ikke.
Ifølge studien lever selv de rikeste amerikanerne kortere enn de rikeste europeerne. I noen tilfeller kan forventet levetid hos rike i USA sammenlignes med de fattigste i Nord- og Vest-Europa. Det skriver Brown University i en pressemelding.
På linje med de fattigste i visse europeiske land
Forskerne har tatt for seg mer enn 73.000 voksne i USA og Europa. De var i alderen 50 til 85 år i 2010 og ble fulgt med på helt til 2022.
Ikke overraskende levde de rikeste lenger enn de fattigste. Særlig i USA, hvor det er stor ulikhet.
Men levealderen til de rikeste i USA var på linje med de fattigste i Tyskland, Frankrike og Nederland, viser studien.
Faktisk var dødeligheten hos de rikeste i Nord- og Vest-Europa cirka 35 prosent lavere enn hos de rikeste amerikanerne.
I alle landene tok forskerne hensyn til kjønn, sivilstatus, utdanning, røyking og om folk bodde i byen eller på landet. De tok ikke høyde for rase og etnisitet, som også kan spille en rolle.
Om denne typen studie
Dette er en såkalt kohortstudie. Det kalles også befolkningsstudie, observasjonsstudie, populasjonsstudie og registerstudie.
Slike studier kan fortelle noe om generelle tendenser fordi de ofte bygger på store mengder data om mange mennesker.
Dermed kan de finne statistiske sammenhenger – altså koblinger mellom to eller flere faktorer. Men de kan ikke påvise direkte årsakssammenhenger, fordi også mange andre faktorer kan påvirke resultatet.
Økonomisk ulikhet, stress og dårlig kosthold kan føre til lavere forventet levealder - selv hos de rikeste, påpeker Irene Papanicolas, medforfatter av studien.
– Å løse helseproblemer er ikke bare en utfordring for de mest sårbare. Selv de i den øverste velstandskvartilen er påvirket, sier hovedforfatter Sara Machado i pressemeldingen.
Lavere levealder i USA enn i Europa kan blant annet henge sammen med at det er flere dødsfall på grunn av skytevåpen, alkohol og selvmord, sier Irene Papanicolas til avisen Fortune.
I tillegg kan en svak velferdsstat være en mulig forklaring, på grunn av stresset folk kan oppleve hvis de mister jobben og ikke har et sikkerhetsnett, ifølge Papanicolas.