Metadatabasen vil gjøre det enklere for registerforskere innen medisinske fag å planlegge forskningsprosjekter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ny database skal gjøre hverdagen enklere for forskere

Nylig lanserte forskere en metadatabase for sentrale helseregistre i Norge. Lanseringen markerer starten på en enklere hverdag for mange forskere.

I dag ligger informasjon fra helseregistre spredt på ulike nettsteder. I flere av dem ligger heller ikke informasjon om innholdet i dem åpent tilgjengelig – noe som gjør det vanskeligere for forskere å planlegge forskningsprosjekter.  Å lete etter informasjon om hva helseregistrene kan tilby av forskningsdata spiser av den tiden man heller kunne brukt på forskning.

– Bakgrunnen for prosjektet er et ønske om å gjøre helsedataene i registrene mer tilgjengelig for forskerne, forklarer Gun Peggy Knudsen, prosjektleder for prosjektet Helseregistre for forskning.

Mangeårig registerforsker og fagdirektør for forskning ved Folkehelseinstituttet, Siri Håberg, mener denne metadatabasen vil bli til god hjelp for forskere, da spesielt helt ferske forskere:

Som ny forsker er det ofte veldig vanskelig å vite hva mange helseregistre inneholder av data. Det gjør det mer utfordrende å planlegge forskningsprosjekter, forteller fagdirektøren og sier at ferske forskere ofte må ha veiledning og hjelp av mer erfarne forskere som kjenner registrene godt gjennom eget arbeid.

– Denne metadatabasen vil absolutt hjelpe på, sier Håberg.

Powered by Labrador CMS