Annonse

Dødsstjerner utrydder småplaneter

Kjempestjerner i stjernetåkene tar livet av planetene til de små stjernene, og det skjer utrolig raskt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Darth Vader i Star Wars gir ordre om å teste Dødsstjernens kraft på den hjelpeløse planeten Alderaan, eksploderer planeten med øyeblikkelig virkning.

Det er ikke slik det foregår ikke i Orions stjernetåke, hvor nye stjernesystemer fødes – men de nyfødte planetene og stjernene skal ikke føle seg sikre.

Enorme dødsstjerner, med det vitenskapelige navnet type O-stjerner, ligger nemlig på lur.

En ny studie kaster lys over hvor raskt dette går.

Blåser vekk alt

Orions stjernetåke er opphav til hundrevis av unge stjerner. Her oppstår også de enda yngre protostjernene. Mange av disse vokser i størrelse og ender som fullt utviklet stjernesystemer. I den såkalte protoplanetariske skiven kretser det gass og støv, som på sikt kan danne planeter.

Men dette materialet blir blåst vekk av den voldsomme UV-strålingen fra enorme type O-stjerner, hvis de kommer nærmere enn 0,1 lysår.

Det tar bare noen millioner år, og det er ikke nok tid til at det skal oppstå noen planeter.

En del av et kosmisk kretsløp

Forskerne bak oppdagelsen har observert Oriontåken med ørkenteleskopet ALMA Atacama Large Millimeter/submillimeter Array i Chile.

De amerikanske og kanadiske forskerne fant også en rekke hittil uoppdagede protostjerner.

(Foto: (Illustrasjon: NRAO/AUI/NSF; B. Saxton))

De kjempemessige stjernene i en stjernefabrikk inngår de i et naturlig kosmisk kretsløp. De dør etter relativt kort tid og eksploderer de som supernovaer. Materialet de består av, spres og inngår som materiale i de neste stjernegenerasjonene.

Referanse:

Rita K. Mann m. fl.:ALMA observations of the Orion proplyds, 2014,The Astrophysical Journal, doi:10.1088/0004-637X/784/1/82.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS