Finn din egen komet

Forrige helg oppdaget SOHO-satellitten to nye kometer som nærmet seg Sola i tett følge. Inkludert disse har SOHO oppdaget 615 kometer på seks år - en uslåelig rekord. Finn ut hvordan du kan oppdage nr 616.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kometene som stupte inn mot Sola forrige helg fulgte omtrent samme bane. Den sterkeste av dem overlevde faktisk varmen fra Sola.

- Dette er første gang vi har kunnet observere en komethale etter at kometen har passert så nær Solen, sier Pål Brekke, solfysiker og nestleder for SOHO-prosjektet.

Etter at den hadde kommet seg ut av den verste heten, fordampet den likevel i rømningsforsøket.

Solstrykere

De to stekte kometene tilhører en gruppe som kommer meget nær Solen, den såkalte Kreutzfamilien.

Kometfamilier består av kometer som følger den samme banen. Hver familie stammer fra en komet som gikk i oppløsning for lenge siden. I alt har SOHO oppdaget tre slike familier. Les mer om kometer her.

Kometene som fordampet ved sola forrige helg er nr 614 og 615 i rekken av kometer som er oppdaget fra SOHO.

- SOHO har dermed oppdaget over 600 kometer på seks år - en uslåelig rekord, sier Brekke.

Oppdages av amatører

Kometen som overlevde møtet med Sola ble først rapportert av amatøren Rainer Kracht fra Tyskland.

På bildene som blir tatt av SOHO-satellitten oppdages en rekke kometer.

- Over 75 prosent av alle SOHO-kometene oppdages av amatørastronomer rundt omkring i verden. De studerer SOHO-bildene som hele tiden legges ut på Internett. Det er bare å følge med på bildene som fortløpende legges ut på SOHOs hjemmeside, sier Brekke.

Alle kan finne kometer

Det er dermed mulig for alle med Internett å delta i jakten på slike kometer. Finner du en, så får du den oppkalt etter deg!

Mike Oates i England, Rainer Kracht i Tyskland og Xavier Leprette i Frankrike har vært mest produktive kometjegerne. De har funnet dusinvis av kometer som profesjonelle astronomer hadde oversett på gamle bilder fra 1996-1999. Mike Oates har rekorden med 136 oppdagelser, mens Rainer Kracht har oppdaget 63 kometer.

Det er altså bare å sette i gang å lete, folkens. Bildene fra SOHO finner dere på Internett via lenken under:

Lenker:

NASA/ESA: SOHO

Foto: ESA/NASA

Powered by Labrador CMS