Helse Bergens OCD-team (OCD står for obsessive-compulsive disorder) gir tilbud om behandling over fire dager. To av dagene er full eksponering, der pasientene jobber med angsten. (Foto: Helga Maria Sulen Sund)

Nytt fra akademia: Heder til klinikk for lynbehandling av angstpasienter

Behandlingen som først ble kamuflert under navnet for-behandling, viste seg å gjøre angstpasienter friske på rekordtid. Nå har professoren bak forsøket fått pris.

Det hele begynte med at professor Gerd Kvale hadde rett til to års forskningstermin. Disse to årene fordeler hun på fire år i Helse Bergen. Sammen med kollega Bjarne Hansen har hun fra 2012 bygget opp en klinikk som tar imot pasienter med alvorlige angstlidelser.

Psykologiprofessor Gerd Kvale. (Foto: Paul Sigve Amundsen)

I starten var det vanskelig å gå rundt og si at de trodde at pasientene kunne bli friske på noen få dager, forteller Kvale til psykologisk.no.

Behandlingen ble derfor kalt en for-behandling, og pasientene fikk en garanti om at dersom de ikke kom i mål med dette, skulle de få tilbud om mer tradisjonell behandling.

Nå viser det seg at de fleste blir friske etter fire dager med behandling, og sist lørdag mottok de Psykologiforbundets pris for årets nyvinning.

Pasientene vet hva som skal til

– Pasientene som kommer, er henvist fra spesialisthelsetjenesten. De har altså en alvorlig angstlidelse. For de vi behandler, kommer angsten til uttrykk som en tvangslidelse, sier Kvale.

Hun sier at pasientene de møter har fått livet sterkt påvirket av angstlidelsen.

– På samme måte som for de fleste som lider av alvorlig angst, vet pasientene som kommer til oss som oftest hva som skal til for å bli kvitt angsten - nemlig å oppsøke det som gir ubehag. De mangler ikke innsikt, men trenger hjelp til å gjennomføre eksponeringene på en måte som gir endring og ikke bare ubehag, sier Kvale.

Bjarne Hansen er postdok ved UiB og psykolog i Helse Bergen og startet klinikk sammen med Gerd Kvale. (Foto: Hilde Kristin Strand)

Full eksponering i to dager

Helse Bergens OCD-team (OCD står for obsessive-compulsive disorder) gir tilbud om behandling over fire dager. To av dagene er full eksponering, der pasientene jobber med angsten.

– Vi har publisert to behandlingsartikler allerede, og den første med seks måneders oppfølging viser at for omtrent tre fjerdedeler holder endringen seg seks måneder senere. Behandlingen gir også effekter på depresjon og på arbeidsstatus. Så langt har i overkant av 150 pasienter vært gjennom det intensive opplegget, sier Kvale.

Les hele intervjuet med Kvale og mer om prisen på nettsiden til På Høyden. 

Powered by Labrador CMS