Laila Gamst (t.v.) og Louise Hetty Einarson er begge aktive i Norsk medisinstudentforening Tromsø, og kjemper nå for å raskere komme ut i arbeid etter endt studie. (Foto: Lise Lotte Henriksen)

Nyutdannede leger vil jobbe, men får ikke lov

Bare 36 prosent av søkerne fikk turnusstilling i 2018.

– Blir fort et usunt fokus for studentene, sier leder i Norsk medisinstudentforening Tromsø, Louise Hetty Einarson.

Det som før het turnusstillinger har nå fått navnet LIS1-stillinger. Alle som har gått ferdig studieløpet på medisinstudiet er nødt til å fullføre LIS1 for å kunne jobbe som lege eller forske på medisin. I fjor fikk bare 36 prosent av søkerne LIS1-stilling.

– Prognosene sier at i 2025 vil det stå 1936 ferdigutdannede leger uten LIS1-stilling. Uten det får du ikke startet arbeidslivet, det eneste du kan gjøre før du har gått turnus er korte vikariater, sier sjetteårsstudenten Louise Hetty Einarson.

Norsk medisinstudentforening j (Nmf) obber nå hardt for at det årlig blir 200 flere LIS1-stillinger.

Einarson og arbeidslivsansvarlig i Nmf Tromsø, Laila Gamst, forteller at studentene er innstilt på at det tar to, kanskje tre år å få LIS1-stilling. For noen tar det enda lengre tid.

– Siden jeg er førsteårsstudent nå må jeg belage meg på å jobbe med noe helt annet mellom avslutning av studiet og fram til jeg får LIS1-stilling, sier Laila Gamst.

Les hele saken på nettsidene til UiT.

Powered by Labrador CMS