Sminke kan tirre vepsen

Føler du at vepsen krangler spesielt mye med deg? Det kan være dekkstiften, de glitrende leppene, eller hamburgeren som dyttes inn mellom dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen vanlige ingredienser i kosmetikk og raskmat kan forvirre den stripete hissigproppen, og øke sjansen for at den stikker.

Det du tror skal få guttene til å plystre, kan med andre ord få vepsen til å bli skikkelig gretten. Burgeren du spiser i friluft en mild sommerdag kan også oppfattes som en alvorlig trussel.

Alarm

Oppdagelsen er gjort av japanske forskere, og har ført til diskusjon omkring hvorvidt det er lurt å undersøke kosmetikk og bearbeidet mat for å luke ut kjemikalier som fungerer som alarmsignaler på farlige insekter.

Giften fra verdens største veps, V. mandarinia, inneholder noen stoffer som ofte også finnes i kosmetikk og raskmat. De samme feromonlignenede stoffene finnes i tillegg sekretet som vepsen bruker for å markere sine områder.

Dette kan være med på å forklare hvorfor vepsene noen ganger plutselig angriper mennesker, uten at det virker som det har funnet sted noen provokasjon.

Defensivt raserianfall

Stoffene kan nemlig kaste vepsene inn i noe forskerne kaller et defensivt raserianfall.

De testet først hvilken effekt stoffene hadde på en litt mindre veps, både ved å bruke selve giften fra de største vepsene, og kommersielle produkter som inneholdt de samme stoffene.

Når de rette aromaene inntok luften, utløste de en kraftig defensiv reaksjon hos de litt mindre vepsene.

Fort i godt humør igjen

Forskerne tror at stoffene fungerer som kraftige alarmferomoner. De er flyktige, så vepsene kommer tilbake i normalt lune så fort stoffene blir borte fra lufta.

Videre undersøkelser av de flyktige komponentene i giften fra alle de sju japanske vepseartene, bekreftet at de inneholdt alkoholer og etere som også er vanlige i kosmetiske produkter og bearbeidet mat.

For spesielt interesserte kan vi fortelle at stoffene det gjelder heter 2-pentanol, 3-metyl-1-butanol og 1-metylbutyl-3-metylbutanoat.

Referanse:

Masato Ono, Hirokazu Terabe, Hiroshi Hori & Masami Sasaki; Insect signalling: Components of giant hornet alarm pheromone; Nature 424, 637 - 638 (07 August 2003); doi:10.1038/424637a

Powered by Labrador CMS