Annonse
Det er mulig å få litt orientering inn i hverdagen uten å drive med det som idrett, tipser forskere.

Forskere tror orientering er bedre for hjernen enn annen trening

Med orientering blir vår indre ur-GPS hentet frem igjen.

Publisert

Orientering som idrett dreier seg om å komme seg så fort som mulig over ukjent terreng. På veien skal du innom en rekke poster, og som hjelp har du kart og kompass.

Nettopp det er bra for hjernen, hevder forskere fra McMaster University i Canada. De står bak en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLoS One.

Før de begynte på studien, så forskerne for seg at det orientering krever fra oss, kan stimulere de samme delene av hjernen som forfedrene våre en gang brukte til jakt og sanking.

Miljøet menneskene levde i, formet hjernene deres, ifølge forskerne.

Ikke lenger jakt på maten

I dag har vi tatt i bruk erstatninger for mange av oppgavene som hjernen vår er laget for å utføre. GPS-en er ofte tilgjengelig i lomma. Og vi trenger ikke å jakte på maten lenger.

Hva skjer så når evnene vi har med oss fra naturen ikke blir brukt? Forskerne frykter at de går tapt.

– Et moderne liv mangler kanskje de kognitive og fysiske utfordringene som hjernen trenger for å trives, sier Jennifer Heisz i en pressemelding fra universitetet. Heisz er en av forskerne bak den nye studien.

– Kan gi bedre uttelling enn vanlige treningsøkter

Forskerne undersøkte 158 friske, voksne mennesker. Alle var mellom 18 og 87 år gamle. De svarte på et spørreskjema på nett.

De hadde varierende erfaring innen orientering. Noen hadde null erfaring, mens andre hadde middels, svært mye eller var på elitenivå.

Folk som holdt på med orientering, rapporterte om bedre evne til å orientere seg på steder. De husket også stedene bedre enn personer med mindre orienteringserfaring.

– Når det kommer til hjernetrening, har orientering potensialet til å gi bedre uttelling enn vanlige treningsøkter, sier Emma Waddington.

Tipser deg om å skru av GPS-en på telefonen

Spesielt gunstig er orientering fordi man bruker så mange deler av hjernen underveis, mener forskerne.

For eksempel krever det å lese et kart at du kan se terrenget du går i fra fugleperspektiv.

Det er nok ikke for alle å begynne med orientering som idrett. Men med enkle grep kan du få inn litt orientering i hverdagen, tipser forskerne.

Du kan skru av GPS-en og heller bruke et kart neste gang du skal finne veien til noe.

Orientering som idrett handler om å finne en rekke poster på kortest mulig tid.

Fysisk aktivitet godt for hjernehelsen

Men er det selve orienteringen som har gjort deltakerne bedre til å orientere seg, eller er det bare det at fysisk aktivitet gjør dem friskere både i kropp og sinn?

Tidligere forskning har vist at trening ikke bare gjør godt for den fysiske helsen, men også den mentale.

– Hjernen er kanskje det organet som styrkes mest av å trene, sa hjerneforsker Ole Petter Hjelle til forskning.no i 2020.

En studie forskning.no skrev om i 2021 viste at bare litt fysisk aktivitet gjorde at risikoen for tidlig død ble nesten halvert. 2.000 personer på over 40 år deltok i studien.

Det samme året tok andre forskere til orde for at trening bør være en del av behandlingen mot angst. Forskning.no skrev om studien, der både moderat aktive og folk som trente intensivt deltok.

Referanse:

Waddington, Emma E. og Heisz, Jennifer J. (2023). Orienteering experts report more proficient spatial processing and memory across adulthood. PLoS One.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS