Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En gruppe svenske forskere under ledelse av psykolog Torbjörn Josefsson ved Högskolan i Halmstad har undersøkt hvordan trening kan redusere depresjonssymptomer.
- Hovedresultatet viser en signifikant effekt for treningstiltak, konkluderer rapporten.
Funnene, som har blitt publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, kan ha store ringvirkninger for behandling av depresjon, påpeker forskerne.
Første gang med fokus på trening
Selv om det har vært gjort meta-analyser på samme forskningsområde tidligere, er dette første gang det kun er inkludert studier som spesielt fokuserer på effekten av fysisk trening.
Forskerne sammenlignet tre kategorier: deltakere uten behandling, deltakere som fikk placebo og deltakere som fikk vanlig pleie. Alle deltakerne var diagnostisert med depresjon.
- Tidligere meta-analyser har inkludert studier der man har anvendt kontrollgrupper som har fått behandling mot depresjon - for eksempel meditasjon, avslapningstrening eller lysterapi - og kan dermed ha resultert i et misvisende resultat, sier Josefsson i en pressemelding.
Meditasjon og mindfulness
Tiltak som meditasjon og avslapning er påvist å ha en antidepressiv effekt, og bør derfor ikke utføres for kontrollgruppa.
- Siden meditasjon og mindfulness-baserte intervensjoner har sammenheng med redusert depresjon, er det umulig å skille ut effekten av fysisk trening fra effekten av meditasjonsdelen, fremhever rapporten.
Tidligere meta-analyser har også inkludert studier der deltakere ikke hadde depresjon som hoveddiagnose, for eksempel pasienter med multippel sklerose eller schizofreni.
- For å undersøke effekten av kun fysisk trening og mosjon på depresjon trenger man først og fremst å undersøke en homogen gruppe der depresjon er hoveddiagnosen, sier Torbjörn Josefsson.
- Derfor er vår meta-analyse en viktig oppdatering av tidligere resultater, samtidig som den gir en oversikt over forskning om fysisk trening og mosjon som behandling mot depresjon.
Stor nytte for helsetjenesten
Analysen bekrefter at fysisk trening faktisk hjelper mot depresjon – men med visse forbehold.
- Trening kan anbefales for personer med mild eller moderat depresjon som er villige, motiverte og tilstrekkelig fysisk friske til å ta del i et slikt program, konkluderer rapporten.
- Både primærhelsetjeneste, psykiatri og bedriftshelsetjenesten kan ha stor nytte av dette gjennom å utvikle og tilby gruppetreningsintervensjoner – behandlinger spesielt utformet for deprimerte pasienter, enten som hovedbehandling eller som komplementærtilbud til tradisjonell behandling som for eksempel psykoterapi, tilføyer Josefsson.