Man forbrenner ikke mindre fett ved å kjøle seg ned etter hard trening. Svetten har nemlig ikke noe med energiomsetningen å gjøre, konstaterer danske forskere. (Foto: Microstock)

Spør en forsker: Må man svette for å forbrenne fett?

Det er sunt å trene og få opp pulsen. Men gjelder det å svette så mye som mulig hvis man ønsker å forbrenne fett?

Fakta

  • Mennesker har to typer av svettekjertler.
  • Den ene typen heter de ekkrine svettekjertlene og finnes dypt i huden over hele kroppen. Den andre typen heter de apokrine svettekjertlene og sitter i armhulene, omkring kjønnsorganene og i endetarmsåpningen.
  • Mennesker kan skille ut flere liter svette ved høy temperatur gjennom disse kjertlene.
  • Svetten består av 99 prosent vann, resten salter. Dermed kan man bli rammet av saltmangel hvis man svetter mye.

Kilde: Den Store Danske 

Det går ikke mange dager mellom hver gang vi blir påmint hvor sunt det er å bevege seg og få opp pulsen. Trening gjør at vi holder oss slanke og friske.

Men krever det egentlig at man svetter for å gå ned i vekt? Dette spør en av leserne våre

«Jeg trener spinning 3–4 ganger i uken, og jeg liker å kjøle meg ned med en svømmetur etterpå. Men er det bra for forbrenningen? Altså – bør man svette så lenge som mulig for å forbrenne fett?» spør Uffe Larsen.

Mengden svette er uvesentlig

– Mengden svette har ikke noe å gjøre med forbrenningen, konstaterer Lars Nybo, professor ved Institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet.

– Det avgjørende er lengde og intensitet på treningen, forklarer Nybo.

Han får støtte av Steen Larsen, som er postdoktor ved biomedisinsk institutt ved Københavns Universitet. Han forsker blant annet på hvordan fysisk aktivitet påvirker kroppens energiomsetning.

– Man svetter for å stabilisere temperaturen. Når svetten fordamper, kjøles huden ned. Men man forbrenner ikke mer når man svetter. De to tingene har ikke noe med hverandre å gjøre, sier Larsen.

Et kaldt bad endrer ingenting

Det krever stort sett ingen energi å skille ut svette. Det er derfor helt i orden om man kjøler seg med et bad etter trening, mener Lars Nybo.

– Hvis det i det hele tatt er en forskjell, er den forsvinnende liten. Man forbruker typisk 3-4000 kilojoule energi på en spinningtime eller en løpetur på ti kilometer, og forbruket kan kanskje bli nedsatt med noen få kilojoule hvis man kjøler ned kroppen i bassenget, sier Nybo.

Tvert imot kan man faktisk bruke mer energi på en tur i svømmebassenget, mener Steen Larsen.

– Kroppen må bruke energi for å holde seg varm. Så man ender faktisk med å bruke mer energi enn ellers, sier Larsen.

Treningsform er avgjørende

Hvis man vil forbrenne fett, så bør man i stedet vurdere treningsformen.

– Kortvarig, høyintensiv trening øker stoffskiftet 24 timer etter treningen i høyere grad enn en normal utholdenhetstrening. Men siden den ikke er så langvarig, forbrenner man mindre energi under selve treningen. Man mangler fortsatt langvarige studier som viser hvilken treningsform som er best for å gå ned i vekt, sier Steen Larsen.

– Intensiteten har stor betydning for hva man forbrenner. Ved lav intensitet forbrenner man mye fett i forhold til karbohydrater. Man trener kroppen til å bruke fett som energikilde. Dessuten kan man selvfølgelig vurdere hva man spiser og hvor mye man spiser. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS