Kugalskap av menneskeknokler?

Vi mennesker er livredde for at syke kyr skal smitte oss med kugalskap. Nå tror imidlertid britiske forskere at det var folk som først smittet feet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen appetittlig tanke. Biffen som britene gomlet i seg for noen år siden kom fra dyr som delvis var alt opp på oppmalte rester av knokler og lik. Og ikke nok med det. Det er temmelig sannsynlig at daudingforet også inneholdt rester av mennesker.

Og hva om noen av disse restene kom fra folk med Creutzfeldt-Jakobs sykdom?

Menneskelige lik i dyrefor kan ha forårsaket de første tilfellene av kugalskap, mener Alan Colchester fra University of Kent og Nancy Colchester fra University of Edinburgh. Men ikke alle eksperter er enige.

Samler bein

Igjennom 1960- og 1970-tallet importerte britene hundretusenvis av tonn med kadavre og knuste knokler til gjødsel og dyrefor. Halvparten av materialet kom fra Bangladesh, India og Pakistan, hvor beinsamling på landsbygda og langs elvene er en lokal næringsaktivitet.

I disse landene er det også vanlig å overlate de døde til elver. Fattige familier har ofte ikke råd til å brenne likene først, og dermed blir mange hele kropper ført med strømmen. Noen av disse blir beinsamlernes bytte.

Og enkelte av de menneskelige knoklene kan ha kommet fra folk med Creutzfeldt-Jakobs sykdom. Prionene som forårsaker sykdommen har vist en forbløffende evne til å overleve sterilisering, og det er ikke umulig smitten kan ha hoppet over i kyr via foret.

Men forskerne har ingen beviser for at nettopp dette har skjedd, og det store spørsmålet er om hypotesen deres er videre sannsynlig.

Liten sannsynlighet

- Det er definitivt en mulighet som man ikke helt kan se bort ifra, men når det kommer til sannsynlighet vil jeg si den skårer i den lave enden av spekteret, sier prionekspert David Brown fra Bath University til BBC.

Omtrent 120 hinduer dør av Creutzfeldt-Jakobs hver år, anslår Colchester.

Det er imidlertid ikke sikkert disse tallene stemmer, skriver BBC. Sykdommen gir seg ofte til kjenne i alderdommen, men mange fattige dør unge. Dermed kan det være flere smittede kropper enn beregnet. Det har også vist seg at det skal lite materiale til for å bringe smitten videre.

- Men hvis dette var tilfelle ville du vente å finne flere tilfeller av kugalskap i indisk fe. Foreløpig har ikke overvåkningssenteret sett ett eneste tilfelle, sier professor Susarla Shankar fra National Institute of Mental Health and Neurosciences i Bangalore til BBC.

Ekspertene enes om at hypotesen må undersøkes nærmere, skriver Nature. Forskere må hente mer informasjon om antall døde med Creutzfeldt-Jakobs i området, hva som skjer med kroppene deres, og om prioner virkelig kan overføres på denne måten.

Referanse:

A. Colchester & N. Colchester et al., The origin of bovine spongiform encephalopathy: the human prion disease hypothesis, Lancet, Volume 366, Number 9488, 3 September 2005.

Lenker:

BBC: Human remains link to BSE cases
Nature: British duo probes origin of mad cow disease

Powered by Labrador CMS