- Nytt fuglevirus smitter mellom mennesker

Det første tilfellet av smitte fra person til person rapporteres, men forskere understreker at H7N9-viruset ikke smitter lett på denne måten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

H7N9-viruset smittet etter alt å dømme direkte mellom en 60-årig mann og datteren på 32, mener forskere. Begge er døde av fugleinfluensaen, som ble oppdaget i april og i begynnelsen av juli hadde tatt livet av 43 personer i Kina. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Fugleinfluensa:

Fugleinfluensavirus er vanlig blant  hos fugler, særlig andefugler, og smitter hovedsaklig mellom dem.

Ved nær kontakt med smittet fugl har det også i en del tilfeller skjedd at andre dyr, og mennesker, er blitt smittet.

I mange land i Asia, særlig Sørøst-Asia,og siden 2006 også i Egypt, påvises fugleinfluensa H5N1 med jevne mellomrom hos mennesker.

I april i år ble det nye fugleinfluensaviruset H7N9 påvist hos mennesker.

Kilde: FHI

Funnet er den hittil sterkeste dokumentasjonen på at H7N9-viruset faktisk er i stand til å smitte mellom mennesker med sine nåværende egenskaper.

Det første tilfellet der forskerne anser at H7N9 er overført  direkte fra ett menneske til et annet, dreier seg om en 60-årig mann og datteren på 32 år.

- Datterens infeksjon kommer sannsynligvis av at hun pleiet faren uten noen form for beskyttelse mot virussmitte, sier forsker Ming-Hao Zhou i en pressemelding

Viruset H7N9. (Foto: CDC, Cynthia S. Goldsmith og Thomas Rowe)

Hun er tilknyttet Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention.

Sammen med sine kinesiske kolleger rapporterter hun nå det første sannsynlige tilfellet i nettutgaven til British Medical Journal (BMJ).

Flere enn 40 døde

To nesten identiske virusvarianter er funnet hos begge, noe som peker mot smitte direkte fra far til datter.

Zhou legger til at de ikke har registrert noen andre tilfeller av smitte mellom mennesker. 

H7N9 er et nytt influensa A-virus. De første tre tilfellene av mennesker med denne fugleinfluensaen ble rapportert i Kina 1. april i år.

Flere enn 130 mennesker er smittet og 43 er døde, meldte Verdens helseorganisasjon tidligere i sommer. Ingen smitte er rapportert utenfor Kina.

Pleiet faren, begge døde

Mannen besøkte jevnlig fuglemarkeder øst i landet, før han ble rammet  i mars 2013.

Datteren pleiet ham i flere dager før han ble innlagt på intensivavdelingen ved et sykehus senere samme måned.

Den 32-årige kvinnen har ikke, så langt forskerne har brakt på det rene, vært i kontakt med fjærkre.

Seks dager etter at hun sist hadde kontakt med faren sin, ble hun selv lagt inn med fuglevirus-infeksjon.

Fjærfe sjekkes for H7N9 i Kina. (Foto: Colourbox)

Mindre enn en måned senere, 24. april, fikk sykdommen det verst tenkelige utfallet;  hun døde som følge av multi-organsvikt. Faren led samme skjebne 4. mai, opplyser BMJ.

Flere har påpekt pandemi-potensial

De fleste som er smittet av sykdommen har bodd nær fuglemarkeder, eller hatt nærkontakt med fjærkre 7-10 dager før de første symptomene viser seg.

Per i dag har ikke det nye fugleviruset egenskaper til å kunne smitte raskt og effektivt mellom mennesker.

Forskerne illustrerer dette ved å vise til 43 andre tilfeller der friske har vært i nærkontakt med syke personer - uten å bli smittet med H7N9.

Flere forskergrupper som har analysert viruset den senere tid, har påpekt at H7N9-viruset har egenskaper som tilsier et potensial til å kunne utvike seg til en pandemi.

Men hvorvidt dette faktisk vil skje eller ikke, kan ingen si med sikkerhet per i dag, selv ikke verdens fremste virus-eksperter.

Begrenset smitteoverføring

Er spørsmål nå er om H7N9 har tatt ett steg nærmere å kunne utgjøre en større sykdomstrussel for oss.

I en lederartikkel i samme utgave av BMJ svarer de Bangkok-baserte forskerne James Rudge og Richard Coker fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

- Sannsynligvis ikke, mener de, og anser at en begrenset smitteoverføring fra menneske til menneske ikke er overraskende.

- Dette betyr ikke nødvendigvis at viruset er på vei til å kunne smitte lett mellom mennesker, påpeker de.

Likevel; de mener det er for tidlig å avblåse trusselen H7N9 utgjør, for viruset har en del trekk som bekymrer både disse to og andre eksperter på området.

- Vi har fått en påminnelse om at vi fortsatt må være ekstremt oppmerksomme. Faren er ikke over.

Referanse:

Xian Qi, m.fl. Probable person to person transmission of novel avian influenza A (H7N9) virus in Eastern China, 2013: epidemiological investigation. BMJ 2013;347:f4752 doi:10.1136/bmj.f4752

Powered by Labrador CMS