Miljøavgift kutter kreftfremkallende stoffer

En miljøavgift har effektivt bremset bruken av kreftfremkallende husholdningsstoffer i Norge. Men bruken av allergifremkallende stoffer øker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1999 til 2001 gikk forbruket av produkter som fremkaller kreft, skader arvestoffet eller reproduksjonen ned med over 60 prosent.

Undersøkelsen omfatter maling, lakk og rengjøringsmidler.

Allergifremkallende stoffer øker

Bildet er likevl ikke bare positivt: I den samme perioden økte nemlig forbruket av allergifremkallende stoffer med 200 tonn, eller 14 prosent.

Dette skyldes for det meste økt bruk av maling og lakkprodukter, i tilegg til rengjøringsmidler som er klassifisert som allergifremkallende.

Miljøavgift på perkloretylen

Nedgangen i bruken av de kreftfremkallende såkalte CMR-produktene (Cancerogenic, Mutagenic or toxic for Reproduction) skyldes først og fremst en avgift på stoffet perkloretylen.

Avgiften har sørget for at tekstil- og renseribransjen har kuttet ut bruken av perkloretylenholdige rensevæsker og flekkfjerningsmidler.

- Nedgangen viser tydelig hvor effektive miljøavgifter kan være. Vi registrerte en tydelig overgang til mindre helsefarlige stoffer etter at avgiften ble innført, sier Anne Finstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

SSB har gjennomført undersøkelsen som et prøveprosjekt på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn (SFT).

Minus kosmetikk og plantevernmidler

"Dette merket betyr at relativt små mengder av stoffet kan forårsake kroniske helseskader, alvorlig forgiftning eller dødsfall."

I samme periode har det også vært en nedgang i bruk av CMR-klassifiserte stoffer i maling og lakk, samt ulike utfyllingsmaterialer.

Kosmetikk og plantevernmidler omfattes ikke av denne undersøkelsen, fordi disse produktene ikke dekkes i Produktregisteret, som SSB har brukt som grunnlag for tallene.

Trenger bedre datagrunnlag

Forbruket synes å være lavt av produkter som kan gi kroniske effekter, og produkter som er akutt giftige eller miljøklassifiserte.

Datagrunnlaget er imidlertid for spinkelt til at SSB vil diskutere tallene. Årsaken er at kravet om klassifisering og merking av miljøskaldelige stoffblandinger først trådte i kraft 1. januar 2002.

Når politikerne målene?

Tallene som SSB har utarbeidet, skal vise hvordan Norge ligger an i forhold til å nå målene fra Stortingsmelding nr 24 om en vesentlig reduksjon i bruk og utslipp av kjemikalier som forårsaker skade på helse og miljø.

Undersøkelsen er et pilotprosjekt som skal munne ut i en årlig statistikk over kjemikaliebruk i husholdningene. Dette vil være et godt grunnlag for å se om man når målene i stortingsvedtaket.

- Det er også sterkt ønskelig å utvide statistikken til å gjelde andre næringer, skriver SSB på sine sider.

Lenker:

SSB: Kraftig nedgang i bruk av kreftfremkallende produkter
SFT: Redusert bruk av kreftfremkallende stoffer

“Meget giftig”-merket i toppen av artikkelen betyr at svært små mengder av stoffet kan forårsake kroniske helseskader, alvorlig forgiftning eller dødsfall. Produkter med dette merket skal ikke selges til vanlige konsumenter.

Powered by Labrador CMS