Annonse
Denne ormen, Ascaris lumbricoides, kan bli hele 36 centimeter lang. (Illustrasjonsfoto: Science Photo Library)

Denne ormen kan gjøre det lettere å bli gravid

En ny amerikansk studie viser at rundorm i tarmen kan gjøre det lettere for kvinner å få barn.

Publisert

I samarbeid med NRK

 

– Jeg ville aldri ha gitt det til mine pasienter, men resultatene kan føre til nye behandlingsmetoder, sier immunolog Norbert Gleicher til Science Magazine. Han jobber ved Rockefeller University i New York, og var ikke en del av forskergruppa bak studien som er publisert i Science.

Påvirker immunforsvaret

Mer enn én milliard mennesker i verden er infisert med innvollsorm. De fleste av dem bor i tropiske områder hvor det er dårlige sanitærforhold, og hvor maten og vannet er forurenset.

En av de mest vanlige rundormene er Ascaris lumbricoides, som kan bli hele 36 centimeter lang. Den kommer seg inn i tynntarmen gjennom maten og vannet vi har i oss, og oppholder seg der for å få næring.

Forskere ved universitetet i Santa Barbara hevder at ormen kan påvirke immunforsvaret vårt, slik at kvinner lettere blir gravide. 986 kvinner fra urfolket Tsimane i Bolivia var med i studien, hvor cirka 70 prosent var infisert av innvollsorm. Ifølge forskningsrapporten ville kvinnene som var infisert få i gjennomsnitt to unger mer i løpet av livet, enn de som ikke hadde parasitten i kroppen.

Kvinner fra Tsimane-stammen i Bolivia har i gjennomsnitt ni barn hver. (Foto: Michael Gurven)

– De som var infisert fødte også i yngre alder og ble raskere gravid igjen etter å ha født, sier en av forskerne, Michael Gurven til Science.

Blir mer mottakelig for sperm

Aaron Blackwell, som ledet forskningen, sier de fortsatt trenger å undersøke hvilke mekanismer det er som kan forårsake dette.

– Vi tror derimot at svaret ligger i immunforsvaret, sier Blackwell til Quartz.

Førsteamanuensis ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU, Ann-Charlotte Iversen. (Foto: Geir Mogen, NTNU)

For når ei kvinne får eggløsning, roer immunforsvaret seg ned og produserer færre av en type celler som angriper fremmedlegemer. Da blir kvinnekroppen mer mottakelig for for eksempel mannens sperm, og immunforsvaret ødelegger ikke befruktede egg. Forskerne tror at rundormer kan trigge en noe lignende mekanisme.

– Infeksjon med parasitter setter i gang prosesser som både aktiverer immunsystemet for å bekjempe parasitten, og hemmer immunsystemet fordi parasitten vil øke sin sjanse til å overleve i mennesket, sier førsteamanuensis ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU, Ann-Charlotte Iversen til NRK.

– Ingen grunn til å bestille en parasitt i posten

Professor ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, Elling Ulvestad, synes studien er interessant.

– Sliter man med å bli gravid, er det derimot ingen grunn til å bestille seg en parasitt i posten, eller la seg smitte, sier han til NRK.

Ulvestad forklarer at sammenhengene som er funnet i studien er gjort på befolkningsnivå, og ikke på individnivå.

– Og å gi råd til enkeltindivider basert på slike data er tvilsom praksis, sier han.

Referanse:

Aaron D. Blackwell m.fl: Helminth infection, fecundity, and age of first pregnancy in women. Science, november 2015. DOI: 10.1126/science.aac7902. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS