Single menn stresser mest på jobben

Mennesker som bor alene stresser langt mer på jobben enn folk som lever i parforhold. Og single menn stresser mest av alle, viser en fersk dansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk som ikke har noen partner, må nemlig hver eneste arbeidsdag omgås kolleger som har partnere. Disse kollegene kan gå hjem til partneren og klage over hvor ille de har det, for eksempel på jobben, mens de single må nøye seg med å glane på TV eller i veggen.

Slik er i alle fall det forenklede bildet i undersøkelsen fra Afdeling for Medisinsk Kvinde- og Kønsforskning ved Københavns Universitet. Undersøkelsen er ennå ikke offentliggjort, men fikk nylig fyldig omtale i København-avisen Berlingske Tidende.

Stressfaktor

- Å være single er en stor stressfaktor på jobben, fastslår lektor Birgit Petersson, som har gjennomført undersøkelsen.

- Vi finner den samme tendensen innenfor de fleste yrkesgrupper, tilføyer hun.

De 1 689 kvinnene og 1 393 mennene som deltok i undersøkelsen, var alle mellom 45 og 55 år gamle. De var hentet fra fem yrkesgrupper: Leger, sykepleiere, sosialarbeidere, gymnaslærere og kontoransatte.

Mens 20,8 prosent av de mannlige gymnaslærerne som ikke hadde noen partner sa at de følte seg stresset på jobben, var tallet for kolleger med partnere bare 9,2 prosent. Tallene for de andre gruppene viser en tilsvarende tendens, sier Birgit Petersson.

Botemiddel

Resultatene overrasker ikke stressforsker og overlege Bo Netterstrøm på Arbejdsmedisinsk Klinik ved sykehuset i Hillerød utenfor København.

- Det beste botemiddelet mot stress er å ha en partner man kan snakke om stresset med, sier Netterstrøm til Berlingske Tidende.

Folkloristen Caroline Beck, som skriver på en bok om singlekultur, sier at det kan være utrolig stressende å leve alene, hvis man vil leve et aktivt og innholdsrikt liv.

- Som single har man ingen til å pusle om seg og vise omsorg, påpeker hun.

Danske kvinner er ellers generelt noe mer stressede enn mennene. Til sammen 17,3 prosent av de kvinnelige deltakerne i den omfattende undersøkelsen sa at de regelmessig plages av stress, men tallet for de mennenes vedkommende var 14,9 prosent.

(NTB)

Powered by Labrador CMS