Arkeologisk jakt etter Darwin

Britiske arkeologer jakter på HMS Beagle, båten den unge Charles Darwin var om bord på da han la grunnlaget for utviklingslæren. Nå ser det ut til at en viktig del av vitenskapshistorien kan være reddet.

Publisert

Marinhistorikere og arkeologer leter nå etter det siste hvilestedet til HMS Beagle.

Beagle er båten der den unge Charles Darwin var med på en reise jorden rundt midt på 1830-tallet. I løpet av reisen fikk han inspirasjon og kunnskap til sin teori om evolusjon.

Letingen ledes av Dr. Robert Prescott, fra St. Andrews-universitetet.

Egentlig krigsskip

- Darwins opplevelser i løpet av denne ekspedisjonen hadde avgjørende innflytelse på hans teori om evolusjon. HMS Beagle er utvilsomt ett av de viktigste skipene i vitenskapshistorien. Likevel har hun vært glemt i nesten et århundre, sier Prescott til History Today.

Beagle ble bygget i 1820 som krigsskip, men ble ombygget tre år senere for å passe bedre til forskning. Skipet seilte jorden rundt to ganger mellom 1831 og 1836, og de ti kanonene ble helt fram til 1870 brukt til å bekjempe smuglere under kystvakttjeneste. I 1870 ble skipet solgt på auksjon for den nette sum av 525 pund. Nå tror forskerne den hviler i sumplandet utenfor Essex.

Spredte rester

Det finnes dårlig med opptegnelser fra admiralitetet og kystvakten, men forskerne tror de er på sporet. Dr. Prescott forklarer at de har funnet spredte rester fra skroget og to skipsbåter, men det trengs ytterligere utgravninger.

Dette er et prosjekt det lett kan gå prestisje i. Dr. Prescott står nemlig bak Beagle Ship Research Group i år 2000. Forskergruppa samarbeider med det britiske prosjektet som tar sikte på å lande på Mars med en sonde som skal hete, nettopp, Beagle 2.