Raske spill som spilleautomater, bingoautomater, kortspill og Internett-spill stimulerer urealistiske forestillinger og overtro i større grad enn spill som lotto og tipping.
I spilleautomater, bingoautomater, kortspill og Internett-spill er det kort tid mellom innsats og resultat, og det er mulig å fortsette spillingen uten opphold.
Slike spill fremmer i større grad urealistiske forhåpninger om vinnersjanser og øker risikoen for å utvikle spilleproblemer, viser ny studie av SIRUS-forsker Ingeborg Lund.
– Studien tyder på at de ”raske” spillene har egenskaper som stimulerer urealistiske forestillinger og overtro i større grad enn spill som lotto og tipping.
– De trigger også økt spillefrekvens, og i sum utgjør de derfor en større risiko for å utvikle spilleproblemer, sier Ingeborg Lund.
Irrasjonelle ideer
Studien er basert på data fra et utvalg på nærmere 5 000 personer mellom 15 og 74 år.
Den statistiske metoden hierarkisk regresjon ble benyttet for å vise sammenhengen mellom irrasjonell tenkning, spillefrekvens og spillerens preferanse for ulike typer av pengespill.
Graden av irrasjonell tenkning ble målt ut fra respondentens tro på:
- At det er sannsynlig at man vil vinne en stor sum - At man i det lange løp vinner mer enn man taper - At jo lenger uflaksen har vart, jo større er sjansen for snart å vinne - At man kan føle når man har vinnerlykke - At man ved handling eller tenkning kan påvirke utfallet av spillet.
Raske spill
De raske, kontinuerlige spillene kjennetegnes ved at det er kort avstand mellom innsats og resultat, og at nye spill kan startes umiddelbart.
Disse spillene har også høy frekvens av faktiske vinnersituasjoner.
Spilleautomatene hadde i tillegg lyd og lyssignaler og en overhyppighet av ”nesten-vinn”, som tidligere forskning har vist at kan påvirke spillernes emosjoner.
Spilleproblemer
– Våre funn tyder på at forestillingen om ferdighet er en viktig faktor i utviklingen av irrasjonelle ideer hos spillerne.
– En del spillere synes også å oppleve en progresjon fra sportspill til raske, kontinuerlige spill der man kan spille hyppigere.
– Denne kombinasjonen av irrasjonalitet og økt spillefrekvens øker risikoen for å utvikle spilleproblemer, sier Lund.