Far påvirker språket mer enn mor

Språkutviklingen til barn på mellom to og tre år, påvirkes mer av fedre enn mødre, i familier hvor begge foreldrene er i arbeid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- De fleste andre studier på tidlig språkutvikling har fokusert på mødre. Disse funnene understreker at for familier med to foreldre som begge jobber, bør fedre inkluderes i alle anstrengelser for å bedre språkutvikling og skolemodenhet, sier Nadya Panscofar ved University of North Carolina at Chapel Hill i USA.

Hun er en av forskerne bak en studie hvor det ble gjort videoopptak av foreldre med barn på to år, i hjemmet ved leketid.

Barn med fedre som brukte et mer variert vokabular, hadde større språkutvikling når de ble testet på nytt ett år senere.

Mødrenes vokabular viste derimot ingen signifikant påvirkning på barnas språkutvikling. Foreldrenes utdanningsnivå var en signifikant faktor.

Referanse:

Nadya Pancsofar og Lynne Vernon-Feagans; Mother and father language input to young children: Contributions to later language development; Journal of Applied Developmental Psychology; 2006; doi:10.1016/j.appdev.2006.08.003.

Powered by Labrador CMS