- VM-ballen kan gjøre Ronaldo til toppscorer

VM-ballen øker Cristiano Ronaldos sjanser for å bli toppscorer under turneringen, mener dansk fotballforsker på bakgrunn av nye beregninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Wikimedia Commons)
(Foto: Wikimedia Commons)

I morgen spiller Portugal mot Brasil.

Den danske fotballforskeren Thomas Bull Andersen, førsteamanuensis ved Aarhus Universitet, er overbevist om at den portugisiske stjernespilleren Cristiano Ronaldo vil vise seg fra sin aller farligste side, fordi han, i motsetning til andre spillere, får hjelp fra uventet hold:

Den omdiskuterte VM-ballen med tilnavnet Jabulani.

Meldingen kommer etter at videnskab.dk, med hjelp fra et japansk vindtunnelforsøk og to danske eksperter, har avslørt at VM-ballen Jabulani – på tross av Adidas’ forsikringer om det motsatte – har en ustabil kurs i luften. Blant annet fordi store sideveiskrefter får ballen til å bevege seg fra side til side og opp og ned.

Ronaldos våpen

Akkurat den egenskapen vil ifølge Thomas Bull Andersen være en enorm fordel for Ronaldo. For han klarer som en av få spillere i verden å skyte et hardt vristsskudd hvor ballen stort sett ikke får noe skru.

– Uten skru vil VM-ballen være mye mer påvirket av kreftene som svinger VM-ballen fra side til side. Det betyr at banen vil være svært uforutsigbar, og keeperen vil ikke ane om ballen plutselig vil ta en sving til høyre eller venstre. Eller opp og ned, sier Andersen.

Dette våpenet vil ikke andre VM-spillere, som for eksempel Messi, Rooney og Kaká, kunne benytte seg av, mener han. Det skyldes at de bruker det mer klassiske skudd: Det stående vristskuddet eller det halvliggende vristskuddet.

– Med de vanlige formene for vristspark vil ballen enten få sideskru eller underskru. Det betyr at sideveiskreftene bare vil påvirke ballen fra én side, og da blir det lettere for keeperen å beregne banen, sier Andersen.

Svinger opp til 30 centimeter

Andersen har på oppfordring av videnskab.dk utført beregninger på bakgrunn av det japanske vindtunnelforsøket.

Beregningene gir en klar indikasjon på hvor mye ballen kan svinge i luften når Ronaldo avslutter.

Beregningene (se figur) viser at hvis Ronaldo skyter sitt berømte skudd uten skru, 30 meter fra mål – med en utgangshastighet på ca. 120 km/t – vil ballen kunne svinge opp til 30 centimeter til den ene eller den andre siden idet ballen når keeperen.

Grafen viser hva som skjer når Ronaldo skyter sitt vristskudd uten skru: Allerede etter fem meter gjennom luften kan den enten svinge til høyre eller venstre. Eller opp eller ned, opp til 30 centimeter. Y-aksen viser ballens avvik fra en rett linje (0,0) i meter. X-aksen er det som skjer i takt med at ballen har forlatt Ronaldos fot, også i meter. (Illustrasjon: Thomas Bull Andersen)
Grafen viser hva som skjer når Ronaldo skyter sitt vristskudd uten skru: Allerede etter fem meter gjennom luften kan den enten svinge til høyre eller venstre. Eller opp eller ned, opp til 30 centimeter. Y-aksen viser ballens avvik fra en rett linje (0,0) i meter. X-aksen er det som skjer i takt med at ballen har forlatt Ronaldos fot, også i meter. (Illustrasjon: Thomas Bull Andersen)

– Det er mer enn nok til å lure en keeper som er overbevist om at ballen er på vei rett i klypene hans. Ronaldo har fått et supervåpen i Jabulani, sier Andersen, som understreker at han under beregningene sine har brukt en del skjønn. Det er altså et forsiktig forslag til hvordan ballens bane vil endre seg.

Toppscorerkandidat

Andersen er, i lys av de nye resultatene, sikker på at Ronaldo nå er mer aktuell for toppscorertittelen i VM. Vel og merke hvis det portugisiske laget fungerer bra, og de når langt i turneringen.

– Hvis de når finalen, vil jeg tippe at Ronaldo ialt scorer sju mål og dermed blir turneringens toppscorer, sier Andersen og forklarer dette gjennom å sammenligne Ronaldo med Lionel Messi:

– La oss si at de to angriperne har ti skudd utenfor sekstenmeterfeltet. Da vil Ronaldo score flere ganger enn Messi, sier Andersen.

Snart kan vi altså se om en del av Thomas Bull Andersens spådommer går i oppfyllelse. Hvis Brasils keeper er oppdatert på videnskab.dk eller forskning.no, vil han kanskje allerede nå skjelve i buksene.

Og tro om oddsene på Ronaldo som VM-turneringens toppscorer nå begynner å falle?

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenke:

Thomas Bull Andersens profil (AU)

Powered by Labrador CMS