Faste kan ramme prestasjonene til toppidrettsutøvere
Manglende væske kan redusere prestasjonene til muslimske toppidrettutøvere under ramadan. Idrettsorganisasjoner bør ta hensyn, mener britisk forsker.
AndersBoasjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta
Forskernes tre gode råd til fastende toppidrettsutøvere
1. Unngå unødig væsketap. Det kan gjøres med å begrense opphold i varmen, begrense oppvarming, samt å velge klær som svaler og supplere med forskjellige former for avkjøling.
2. Den væsken som man inntar, skal spres over alle de våkne timene etter soloppgang. Drikk heller litt, men ofte.
3. Legg om mulig aktiviteter to til tre timer etter solnedgang.
Kilde: Maughan et al. 2012: Achieving optimum sports performance during Ramadan: Some practical recommendation
Årets ramadan startet i begynnelsen av juli, og varer i 30 dager. Det betyr ingen mat og drikke til muslimene fra soloppgang til solnedgang.
Ramadan forskyves for hvert år med om lag ti dager i forhold til vår kalender, men faller nå sammen med høysesongen for store, internasjonale sportsbegivenheter, som for eksempel VM i fotball, som neste sommer finner sted i varme Brasil, og OL i London i 2012.
Nettopp sammenfallet med OL i fjor fikk et ledende vitenskapelig tidsskrift, Journal of Sports Science, til å dedikere et helt spesialnummer til spørsmålet: Hva betyr fasten for prestasjonene til de muslimske toppidrettsutøvere?
Uten mat og drikke?
I Tour de France leverer hjelperytterne vann til lagenes stjerner, for manglende væske under intens aktivitet kan potensielt ramme prestasjonene.
Det forteller professor Ron Maughan fra Loughborough University i Storbritannia, som er formann for gruppen for sport og ernæring under IOCs medisinske kommisjon og en av forfatterne til artikkelen Hydration and performance during Ramadan.
Det betyr ifølge Ron Maughan at det er nærmest umulig for en fastende muslim å gjennomføre en konkurranse som Tour de France.
– Det er umulig for en fastende syklist å vinne Tour de France, og jeg vil også tvile på at det er mulig å gjennomføre innenfor tidsgrensen. Rytterne spiser og drikker så mye under etappene fordi det gjør at de kan begynne å gjenopprette fysikken sin allerede når etappene er slutt. Hvis du ikke kan fylle på væskedepotene før etter solnedgang, har du en nokså vanskelig oppgave, sier Maughan.
Prestasjonene blir dårligere
Dehydrering kan ifølge Maughan få betydelige konsekvenser.
– Graden av betydning avhenger av mange faktorer, og det er også stor forskjell på hvor mye den enkelte atleten vil påvirkes: Noen svetter mer en andre, og noen påvirkes mer av dehydrering, forteller han.
– Du kan bli dehydrert, kroppstemperaturen din vil stige mer, du vil føle deg mer sliten, og evnen til å prestere fysisk vil reduseres.
Utholdenhetsidrett påvirkes mest
Men det er ikke alle idrettsgrener som er like utsatt som Tour de France. En viktig faktor er varigheten av aktiviteten.
– Det er klart at du ikke er like utsatt hvis du løper en hundremeter. Forsøk i laboratorier viser at idrettsgrener som er basert på teknikk, snarere enn utholdenhet og styrke, er mindre påvirket av dehydrering. Prestasjonene blir alltid påvirket til en viss grad. Men i en idrettsgren som maraton vil den reduserte prestasjonen være en nøkkelfaktor, sier Haughan.
– Andre sportsgrener, som for eksempel fotball, er mer komplekse og handler om annen enn å løpe. Her kan faktorer som for eksempel teknikk og dømmekraft være viktige. Her er nok den viktigste faktoren at spillerne vil føle seg slitne. Men det kommer naturligvis også an på om du spiller et svært teknisk basert spill, eller et spill som er mer basert på styrke.
Derfor kan fotballtrenere, ifølge Maughan, overveie å spille et mer teknisk basert spill hvis de må bruke spillere som faster.
Fasten kan utsettes
Annonse
Det finnes imidlertid andre muligheter. Ron Maughan peker på at det er eksempler på at muslimske utøvere har kunnet utsette fasten.
– I noen land er ikke fasten obligatorisk. Mange muslimer i Tyrkia faster for eksempel ikke, og noen utøvere kan, etter å ha konsultert en religiøs rådgiver, unntas for faste i forbindelse med større turneringer. Det så vi for eksempel under OL i London i 2012. Så det er en del fleksibilitet.
Det er imidlertid også fordeler ved å overholde den religiøse fasten, men her har utøvernes innstilling stor betydning:
– Noen muslimske spillere forteller meg at periodene med faste gir dem ekstra styrke og fokus i prestasjonene. Mens andre sier at de har det forferdelig når de spiller og ikke kan drikke. Hvis en utøver virkelig vil holde fasten, så kan det noen ganger gi en psykologisk fordel som til dels kan veie opp noen av de negative fysiologiske effektene.
Bør støtte fastende utøvere
Det krever imidlertid at utøverne støttes av trenere og ledere.
– Mye avhenger av om miljøet omkring utøverne støtter fasten. Noen utøvere har fått høre at de ikke kan faste, for eksempel profesjonelle fotballspillere. Det skaper selvfølgelig spenninger, noe som antakelig ikke bidrar til bedre prestasjoner. Hvis utøveren tar en beslutning om å faste, bør dette støttes og respekteres av de sportslige lederne, sier Maughan.
Det har også vært flere eksempler på at kristne ikke har villet konkurrere på søndager. Det mest berømte eksemplet er den skotske løperen Eric Liddell, som portretteres i den Oscar-vinnende film Chariots of Fire. Han nektet å løpe i kvalifikasjonsløpet til 100-meteren ved OL i Paris i 1924 fordi det ble avholdt på en søndag. Han vant senere en gullmedalje i 400-meteren.
Men ifølge Maughan finnes det også nyere eksempler. For eksempel nektet trestegutøveren Jonathan Edwards, som har vunnet OL og VM, å stille opp i verdensmesterskapene i 1991 fordi den ble avholdt på en søndag.
Kalenderen kan tilpasses
Det reiser spørsmålet om idrettsarrangementer bør tilpasses til forskjellige religiøse hensyn:
– Det blir nok vanskelig å unngå fotballkamper på søndager, eller den jødiske helligdagen: fredagen. Men når internasjonale konkurranser finner sted under ramadan, bør vi se på hvordan vi kan minimere betydningen.
Annonse
Det kan ifølge Ron Maughan bli aktuelt ved neste års VM i fotball i Brasil, noen kamper trolig faller under ramadan:
– Jeg snakket nylig med en brasilianer som fortalte meg at noen av disse kampene skulle spilles i de varmeste delene av landet, og det ville ikke være så smart.
Kveldskamper kan være en løsning
Ron Maughan arbeidet for noen år siden sammen med det algeriske fotballandslaget, og de løste problemet i planleggingen av kampene.
– De hadde en svært viktig VM-kvalifiseringskamp under ramadan. Spillerne fastet, og det gjorde ikke motstanderne. De kunne se at solen ville gå ned om lag klokken sju, så derfor la de kampen klokken ti om kvelden. Så holdt spillerne seg i ro i skyggen i løpet av dagen og spiste mat da solen gikk ned.
Det innebar at spillernes væskedepoter kunne fylles opp, og de kunne drikke under kampen.
– Kampen hadde muligens fått et annet utfall hvis den var blitt spilt klokken fem. Noen vil kanskje mene at det er urettferdig for det andre laget å spille så sent. Men det er jo ikke uvanlig med sene kamper i for eksempel spansk fotball.