Risikerer krangleknær etter operasjon
Korsbåndskader er fryktet som pesten innen idretten. Med god grunn. Å operere fremre korsbånd kan faktisk føre til andre skader.
Dessuten er båndskaden kun én del av problemet i kneet, når uhellet først er ute, ifølge doktorand Richard Frobell ved Lunds Universitet. Han har skrevet avhandling om slike skader.
Frobell studerte korsbåndsskader med MR-skanning. Bildene avdekket at flesteparten av pasientene foruten meniskskader også hadde brudd og skader på benmarg (skader i det porøse benet) og blødninger i benmargen.
- Dette har man ikke kjent til tidligere. Man har innstilt seg på at at det i første rekke har dreid seg om en skade på korsbåndet som kunne rekonstrueres ved hjelp av en muskelsene. Og så skulle pasienten bli bra, sier Frobell til Lunds Universitet sin nettside.
Fremre korsbånd |
| | Vi har to korsbånd i kneet; et fremre og et bakre. Båndene hindrer at leggbeinet glir for langt frem og bak, samt at de stabiliserer kneet ved rotasjon. Skader oppstår oftest i det fremre korsbånd, da særlig innen idretter som fotball, håndball og alpint. Skaden skjer ved at foten plantes i underlaget og kneet roterer. Kneet svikter med etterfølgende smerte og hevelse. Dette skjer spesielt i nedoverbakke, i trapp og under aktivitet. Hvordan stilles diagnose: Ved undersøkelse av kneets bevegelighet kan instabilitet konstateres. Røntgenundersøkelse gjøres alltid for å utelukke andre bruddskader. Ofte gjøres MR i tillegg for å få sikker diagnose. De fleste anbefales å trene hos fysioterapeut ca. 2-3 mnd. før operasjon eller ny vurdering av operasjon. Kilde: Ullevål universitetssykehus | | |
|
Men MR-studien hans viser at opererte knær oftere er hovne i leddet, har bruskforandringer og benmargsskader enn knær som ikke opereres.
Mange blir ikke bra igjen
En annen svensk doktoravhandling har vist at mange sliter etter skade i fremre korsbånd.
Under halvparten får tilbake full muskelstyrke og evnen til å hoppe skikkelig, uavhengig av om kneet opereres eller ikke, ifølge avhandlingen fra Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet.
- Mange går tilbake til en krevende jobb, mosjon eller idrett bare ett halvår etter skade eller operasjon. Det er for tidlig, fastslår Camille Neeter, som står bak avhandlingen:
- Når korsbådet ryker, er det vanskelig å reparere, men gjennom målbevisst muskeltrening er det mulig å få tilbake en god funksjon i kneet.
Operere?
Richard Frobell mener at man ikke skal operere knær med fremre korsbåndsskade på et tidlig stadium etter skade:
- Hvis det ikke finnes svært klare bevis for at operasjon er nødvendig, så bør man avvente resultatene av en strukturert rehabilitering, lyder hans vurdering.
At idrettsfolk kommer rask tilbake, er ofte et mål på at operasjonen har vært vellykket. Men Frobell mener risikoen for å pådra seg slitasjegikt (artrose) samtidig kan ha økt.
- Opererer man unge fotballspillere, som så spiller igjen etter kun få måneder, kan risikoen øke for at de kommer tilbake som slitasjegiktpatienter 15 år senere, mener Frobell på universitetets nettside.