Svømmedrakt med supergli

Mer fart og mindre drag i vannet er en vinnerkombinasjon for svømmere. Et internasjonalt forskerteam har fått det til å gå enda glattere og raskere i bassenget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik ser den ut, LZR RACER fra Speedo. Foto: Speedo."

En uke - tre rekorder

Da drakten ble sluppet på markedet tidligere i år, gikk det ikke mer enn én uke før det ble satt tre nye verdensrekorder.

På den første finaledagen av Missouri Grand Prix, USA, satte Kirsty Coventry fra Zimbabwe rekord på 200 meter rygg. På 100 meter rygg svømte Natalie Coughlin to tideler raskere enn sin egen rekordnotering på distansen.

Og; I New South Wales Open Titles vant australiseren Eamon Sullivan med den nye rekordtiden for 50 meter fri; 21.56.

Kilde: Speedo sin nettside

Det er lenge siden det holdt å stille med skrukkete badebukse i jakten på svømmerekorder.

Forskere har utviklet det som per i dag går for å være “verdens raskeste svømmedrakt”, med hjelp fra fysiologi, væskemekanikk, avanserte datamodeller og NASA-eksperter.

I de olympiske sommerleker i Beijing i august, vil derfor ingen bli veldig overrasket om gullvinnere er ikledt den nyutviklede drakten LZR RACER, produsert av Speedo.

Analyserte 400 svømmere

Dr. Herve Moran, foreleser i væskemekanikk ved University of Nottingham, og fysiologiprofessor Rick Sharp ved Iowa State University, USA, utviklet nyvinningen ved Speedos “Aqualab”, der de scannet svømmebevegelsen til 400 atleter.

Målingene ble brukt til å bygge en profil av bevegelsen gjennom vannet og kartlegge områder med høy friksjon på kroppen.

 

Med disse funnene kunne de plassere spesielt utviklet lavfriksjons-materiale, testet av NASA, på de rette stedene på svømmedrakta.

Datamodell

I analysene brukte forskerne Computational Fluid Dynamics (CFD), en datamodell for strømningsdynamikk som brukes på en rekke felter, fra utvikling av flymotorer og legemidler til romforskning.

- Vi bruker CFD for å få en ide om hvordan overflate-drag og form-drag oppstår, sier Dr. Morvan.

Draget over en overflate avhenger av materialet som væsken flyter over, pluss de lokale strømningsforholdene.

Drakt som presser svømmeren

Form-drag oppstår når kroppen beveger seg gjennom væsken, og viser hvor det butter for å gjøre flyten gjennom vannet så strømlinjet og ubrutt som mulig.

Modellen ble brukt til å skape en maksimalt strømlinjet svømmer, ved å konstruere drakta til å fungere som et hydrodynamisk korsett.

- CFD gjorde oss i stand til å bruke draktas ?kompress-egenskaper’ til å forme kroppen så optimalt som mulig, samtidig som vi tar hensyn til svømmerens fysiologiske og biomekaniske behov, sier Herve Moran.

"Illustrasjon av hvordan Computational Fluid Dynamics (CFD) arter seg når datamodellen brukes for å utvikle svømmedrakten. Forskerne får ny informasjon om hvor det butter, og hvordan flyten gjennom vannet kan bli best mulig. Illustrasjon: University of Nottingham."




Den nye drakta har oppnådd 5 prosent mindre drag enn fjorårets Speedo-versjon, som bidro til 21 verdensrekorder.

Svømming til fingerspissene

Finjusteringene stoppet ikke med drakta. Datasimuleringene ga også elitesvømmerne tips om detaljer som hvordan svømmehetta eller fingrenes posisjon påvirket bevegelsen.

Teamet samarbeidet i tillegg med fysiologer for å undersøke kroppslige reaksjoner - for eksempel hvordan svømmerens hud reagerer med vannet og blir mer ru.

Men forskerne er alt i ferd med å planlegge en enda bedre drakt. Neste trinn er å inkludere “aktivt drag”, som også tar hensyn til svømmerens bevegelser i vannflaten.

“Alle superdrakters mor” vil få minimum friksjon - både over og under vannet.

Powered by Labrador CMS