Annonse

Trygg barnefotball

Skaderisikoen i barnefotball er lav, og de yngste spillerne rammes nesten aldri av alvorlige skader som gir langt fravær fra fotballen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto.com)

Blir med i FIFA-gruppe

Senter for idrettsskadeforskning ved NIH blir fredag 15. mai innlemmet i gruppen av FIFA Medical Center of Excellence.

- Utnevnelsen representerer en stor anerkjennelse for norsk idrettsmedisin og spesielt for de kliniske fagmiljøene ved Olympiatoppen og Ullevål universitetssykehus og forskningsmiljøet ved Senter for idrettsskadeforskning.

Det sier professor og senterleder Roald Bahr til nettstedet klokavskade.no.

FIFA Medical Centre of Excellence

I tillegg til Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole, er disse sentrene godkjent som FIFA Medical Centre of Excellence:

- Adidas Sports Medicine Centre, Auckland/New Zealand

- Centre for Exercise Science and Sports Medicine, University of Witwatersrand, Johannesburg/South Africa

- Orthopaedic Clinic Munich-Harlaching, Munich/Germany

- Santa Monica Orthopaedic and Sports Medicine Group

- Schulthess Clinic, Zurich, Switzerland

- St Marianna University School of Medicine, Kawasaki, Japan

- UCT/MRC Research Unit for Exercise Science & Sports Medicine, University of Cape Town and the Sports Science Institute of South Africa

- ASPETAR - Qatar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital

- Universitätsklinikum Regensburg

Kilde: NIH

Over en hel sesong var det kun fire tilfeller av alvorlig skade blant 1 192 spillere under 12 år, viser ny norsk studie.

Den absolutte risikoen, der man ser på det faktiske timetallet de spiller, viser at jentene på 6-12 år har så lite som 0,03 skader per spiller per sesong.

Tenåringsjentene på 13-16 år har kun 0,09 skader i en sesong, ifølge studien. Forsvinnende lite, med andre ord. For hele laget blir det 0,5 skader per sesong for de yngste, og 1,5  skader i laget for tenåringene, når utgangspunktet er 16 spillere i troppen.

Resultatene kommer fram i den første store undersøkelsen av barnefotball her til lands. Studien er publisert i tidsskriftet The American Journal of Sports Medicine.

Kvinner i toppdivisjonen opplever til sammenligning 1,02 skader per spiller. (Tegnander, et al. 2008)

Havlparten så høy risiko

- Så direkte sammenligninger er ikke gjort før, sier professor Roald Bahr til forskning.no. Han er leder for Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Forskerne mener det er oppsiktsvekkende at de yngste spillerne, de i alderen 6-12 år, kun hadde rundt halvparten så stor skaderisiko sammenlignet med de i alderen 13-16 år.

Sannsynligheten for skader øker i forbindelse med kamper - og ikke minst når spillere blir eldre, noe som kan forklares med at de blir sterkere, raskere og at tempoet øker.

Professor Bahr ser ikke bort fra at tøff elitefotball i tv-ruta, med susende taklinger og harde sammenstøt i hodedueller, kan ha skapt et inntrykk av at fotball jevnt over er farlig.

- Men hovedkonklusjonen er uansett at barnefotball er en trygg idrett. Det man ser på tv av stygge skader i eksempelvis Champions League, VM, EM og Tippeligaen, er en helt annen verden.

- De yngste spillerne får i hovedsak kun helt bagatellmessige skader, mens det er mer av de alvorlige hos de eldre spillerne, sier Bahr til forskning.no

I tillegg til nevnte Bahr, står Anne Froholdt og Odd-Egil Olsen bak studien.

Fokus for skadeforbyggende arbeid

Resultatene viser tydelig at skadeforebyggende arbeid bør fokuseres rundt de eldre gruppene, som spiller elleverfotball, skriver forskerne i studien.

De legger likevel til at det er viktig å innarbeide gode vaner tidlig, for eksempel ved å bruke godt egnede oppvarmingsprogrammer, riktige spilleteknikker og fokusere på fair-play-holdninger.

Forskerne har ikke sammenlignet absolutt skaderisiko på gutte- og herresiden.

Det har å gjøre med at designet på tidligere studier ikke er helt likt, eksempelvis de på skader i mennenes toppdivisjon, samt at det ikke finnes data for 16-17-åringer på guttesiden.

- Men skaderisikoen er like lav for de yngste guttespillerne som for jentene. På det nivået løper spillerne stort sett etter en ball, de har ikke begynt å takle nevneverdig eller gå opp i hodedueller, sier Bahr.

200 skader

121 lag med spillere i alderen 6-16 år har deltatt. Forskerne tok utgangspunkt i klubber fra kommunene Hamar og Gjøvik i 2005-sesongen.

Ser man på samtlige spillere i undersøkelsen (6-16 år) var det 200 skader av ulik alvorlighetsgrad, fordelt på 159 gutter og jenter av totalen på 1879.

Guttene hadde samlet sett risiko for å pådra seg 2,2 skader innenfor 1000 timer med fotballspill, mens jentenes risiko var 2,0.

Blant de yngste, aldersgruppen 6-12 år, var risikoen i snitt 1,6 skader per 1000 timer.

- Det spesielle er at det ikke finnes data på 6-12 åringer fra før. Dette er den første studie vi kjenner som gir data på hvilken risiko fotballspill har for de yngste, sier Bahr.

Referanse:

Anne Froholdt, Odd Egil Olsen og Roald Bahr. Low Risk of Injuries Among Children Playing Organized Soccer. A Prospective Cohort Study. The American Journal of Sports Medicine, 11. Mars 2009. doi:10.1177/036354650833013

Les mer: 


Senter for idrettsskadeforskning
, NIH.

Powered by Labrador CMS