Skademarerittet kan ofte unngås

Fotball er som kjent mer enn nettsus og pokaler. Skader er dessverre også vanlig blant fotballspillere, men mange kan unngå å bli en gjenganger på skadelista.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Spillere som var skadet forrige sesong, har større risiko for å pådra seg samme type skade i år igjen. Snart braker seriespillet løs også på norske gressmatter i 2007-sesongen."




Det går frem av et nytt svensk doktorgradsarbeid fra Linköpings universitet i Sverige.

Fysioterapeut og doktorand Martin Hägglund har studert skaderisikoen for toppspillere i Sverige og Danmark i perioden 2001 til 2005, i et samarbeid mellom det europeiske fotballforbundet (UEFA) og det svenske universitetet.

Avhandlingen viser at spillere som pådrar seg skade, har større risiko for å bli rammet av samme type skade den påfølgende sesongen.

Én av fem skader tilbakefall

Spillere i Allsvenskan, den svenske toppserien, som fikk lår-, lyske- eller kneskader (2001-sesongen), var to til tre ganger mer tilbøyelige til å pådra seg samme skade året etter. Grovt sett er én av fem skader resultatet av tilbakefall mindre enn to måneder etter en tidligere skade.

Men Hägglund mener det er fullt mulig å hindre gjentakelse av skader.

En studie han har gjort av 20 klubber i 4. divisjon i Östergötland (2003) viser at risikoen for tilbakefall sank med 75 prosent i klubber som fulgte et rehabiliteringsprogram med oppfølging, og der man var strenge med tidspunktet spilleren vendte tilbake på banen.

Her kan nok praksis variere rundt om i klubbene. Med et tett kampprogram og høye resultatkrav i dagens hjemlige og internasjonale toppfotball, er det nettopp en risiko for at spillere erklæres kampklare før de er 100 prosent restituerte etter skadeproblemer.

Snart norsk fotballstart

I dag er det to uker til den norske eliteserien, Tippeligaen, starter opp igjen med en ny sesong.

"Dagens toppfotball er krevende - og mange spillere pådrar seg mer eller mindre alvorlige skader i løpet av en sesong."

Og nå i oppkjøringen (forsåvidt resten av året også) kan man vel trygt si at “skade” er alle spillere og treneres skrekkord.

Hägglunds forskningsarbeid baserer seg rett nok på klubbene i Allsvenskan for herrer og damer, samt den danske toppdivisjonen, men norske spillere kan nok ikke føle seg trygge av den grunn:

Risikoen for skader hos elitespillerne er stor, viser resultatene hans.

Nær tre av fire blant herrene, og to av tre kvinnlige spillere, ble skadet i løpet av én sesong.

Strekk i hamstringen (muskelgruppe på baksiden av lår) var skaden som forekom oftest, fulgt av lyskeproblemer og vridning av knær, og overtråkk i ankler, ifølge et presseskriv fra svenske Vetenskapsrådet.

Kone ute med hamstring-skade

En spiller som nylig ble rammet av en hamstring-skade, er Rosenborgs spiss Yssouf Kone. Han mister flere seriekamper og kvalifiseringskampen for Burkina Faso i Afrika-mesterskapet etter at uhellet var ute nylig, opplyser
100% Fotball/Aftenposten.

Det er sikkert en mager trøst, men han blir ikke den eneste norske fotballspilleren med en slik skade i år.

Tdligere har forskning fra Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole og Islands Universitet (2001, A. Arnason, et al) vist at hamstringstrekk også er den vanligste skadetypen blant mannlige fotballspillere i Norge og på Island.

Eldre spillere, samt spillere med tidligere strekkskader, var mer utsatt.

Ikke økt skaderisiko

Mange tror sikkert at skadene har økt i løpet av de siste 20 årene - siden fotballen på toppnivå er blitt enda mer temposterk og fysisk krevende. Men denne vanlige oppfatningen stemmer ikke overens med Hägglunds resultater.

En sammenligning han har gjort mellom to sesonger i Allsvenskan, 1982 og 2001, viser derimot at faren for skade, og skadenes alvorlighetsgrad, er uendret.

Men noen forskjeller er avdekket. Risikoen for skade viste seg lavere i svensk liga enn i Danmark, og danskene hadde flere skader i forbindelse med trening på vårparten, og flere alvorlige skader generelt enn sine svenske kolleger.

Lavest risiko for kvinner

Dessuten har kvinner lavere risiko for skader enn menn, viser Hägglunds sammenligning mellom Allsvenskan for damer og herrer i 2005. Den vanligste skaden hos kvinner var vridninger i knærne, som står for rundt en tredel av skadefraværet.

Derimot er sannsynligheten for å pådra seg alvorlig skade (ute av spill i mer enn fire uker) like stor for kvinner og menn, ifølge avhandlingen.

Hägglund forsvarer for ørvig sin avhandling 30. mars i auditoriet i Hälsans Hus, Campus US, Linköping.

Referanse:

Martin Hägglund. Epidemiology and prevention of football injuries. Doktoravhandling, Linköpings universitet.

Powered by Labrador CMS