Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Lotteritilsynet finansierer befolkningsundersøkelsen om spilleavhengighet. Den er en oppfølging av en tilsvarende undersøkelse som ble gjort i 2002.
Et viktig mål er å se om befolkningens spilleproblemer har økt i omfang.
Konklusjonen i 2002 var at 49 000 personer i alderen 15-74 år hadde eller har hatt et alvorlig pengespillproblem.
- Siden den gangen har brutto omsetning i det norske pengespillmarkedet økt med over 25 prosent, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet, i en pressemelding fra SINTEF.
- I tillegg har vi fått ukontrollerte pengespill på Internett. Myndighetene ønsker å se hvordan dette påvirker spilleavhengigheten i befolkningen, sier han.
42,3 milliarder
Da den forrige undersøkelsen ble gjort i 2002, var brutto omsetning i regulerte norske pengespill vel 30 milliarder kroner.
Lotteritilsynet har ikke alle 2006-tallene klare ennå, men i 2005 var brutto omsetning til sammenligning 42,3 milliarder kroner.
I tillegg spilte nordmenn for minst fire milliarder kroner på uregulerte pengespill på Internett i 2005. Dette tallet har om lag doblet seg siden 2003.
Skal kartlegges
Nå skal SINTEF Helse kartlegge hvor mange av oss som er spilleavhengige.
For første gang her til lands vil forskerne også spørre hvordan pårørende av spilleavhengige har det.
- Undersøkelsen skal også undersøke om det er sammenheng mellom avhengighet av Internett og dataspill og problemer med pengespill i den norske befolkningen, heter det i pressemeldingen.
10 000 spørreskjema
I disse dager mottar 10 000 norske borgere et spørreskjema fra SINTEF Helse. Skjemaene går til et tilfeldig utvalg av befolkningen i alderen 16 til 74 år.
Hovedfokus i undersøkelsen er pengespill, alt fra skrapelodd og lotto til spilleautomater og internettpoker.
- For at undersøkelsen skal gi et riktig bilde av norske spillevaner, er det svært viktig at flest mulig svarer, uavhengig om de spiller ofte, lite eller aldri, sier prosjektleder Anita Øren ved SINTEF Helse.