Annonse
Netflix i senga er ikke alltid en god idé for den av dere som har søvnproblemer. Ny forskning viser at sengepartner kan ha dårlig påvirkning på personer som sliter med søvnløshet, uten helt å vite det selv. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Sengepartneren bidrar til søvnproblemene

Sengepartnernes innsats for å bedre søvnvansker hos søvnløse kan ofte gjøre vondt verre, ifølge ny forskning.

Publisert

Det er mye som kan ta fra deg nattesøvnen. Kaffe etter klokken seks på kvelden, trening mindre enn tre timer før du legger deg, bruk av mobil og PC på sengen og mindre enn tretti minutters dagslys hver dag.

Nå viser det seg at personen du sover sammen med, også kan gjøre det vanskelig for deg.

Gjør det motsatte av anbefalt behandling

Søvnløshet blir som regel sett på som en personlig og individuell tilstand, selv om seksti prosent av voksne faktisk sover sammen med en annen. Forskere er derfor blitt mer opptatt av hvordan sengepartneren faktisk påvirker de søvnløse. 

Ny forskning fra Australia viser nå at partnere til personer med søvnproblemer gjør en del hverdagslige ting som ofte virker mot sin hensikt. De gjør faktisk det motsatte av det som er anbefalt behandling mot søvnløshet.

– Det er mulig at partnere helt ubevisst får søvnløsheten til å vare lenger hos pasienter med insomnia, sier forsker Alix Mellor i en pressemelding. Hun jobber ved senter for effektiv søvnterapi på Monash University i Australia.

Forskeren presiserer at partnerne helst ønsker å legge til rette for den søvnløse og å hjelpe, men at det ofte går galt. Hun mener det derfor kan være lurt å inkludere partneren når terapeuter skal behandle pasienter for søvnløshet.

Stol ikke på sovekameraten

Forskerne undersøkte 31 partnere til personer som får hjelp og behandling for insomnia. Både partnerne og de søvnløse svarte på spørsmål i spørreundersøkelser, i tillegg til at de skrev søvndagbok i en uke før behandlingen.

Det viser seg at 74 prosent av de som sovet sammen med søvnløse, oppmuntrer partnerne til å legge seg tidlig og stå opp sent. Dette er akkurat det motsatte at det søvnterapeuter oppfordrer til – de anbefaler å korte ned tiden du sover og heller gradvis forlenge søvnen, det som kalles å bygge opp søvnbehovet. Hvor mye dyp søvn du får, blir nemlig i stor grad bestemt av hvor lenge det er siden sist du sov. 

Ettermiddagslurer er derfor heller ingen god idé, om du sliter med nattesøvnen. Likevel viser det seg at 35 prosent av partnerne oppmuntrer kjæresten til å sove etter middag.

Nesten halvparten av de som deltok i undersøkelsen oppmuntret partneren til å gjøre andre ting enn å sove i sengen, som for eksempel å lese eller og se på TV. Og 35 prosent oppmuntret til å drikke kaffe og å være mindre aktive på dagtid.

Partnere til søvnløse er mer engstelige

Studien fra Australia viser at partnerne ofrer mye for at de søvnløse skal få det bedre. Faktisk så mye at det påvirker arbeidslivet, tiden de tilbringer utenfor hjemmet og deres egen søvnkvalitet.

De engster seg også mye for partnerne sine. Forsøkene på å hjelpe bidrar altså ikke bare til å forlenge problemene for den søvnløse, de gjør også at partnerne selv blir mer engstelige.

– Våre resultater viser at mens de søvnløse føler seg støttet og tatt vare på av partneren, opplever partneren at de bare blir mer bekymret, forteller Mellor i pressemeldingen.

Hun mener det derfor er viktig å ta sengepartneren med i betraktningen når de søvnløse får behandling.

Referanse:

Alix Mellor: Bed partner accommodation of insomnia in treatment-seeking couples sleep. Sleep Volume 40, Abstract Supplement. Apil 2017. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS