Søvn mot smerte

Et nytt sovemiddel skal sikre søvnløse smertepasienter en søvn som likner kroppens egen. Med riktig søvn blir pasientene mindre følsomme for smerte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulike søvnstadier

Alle kjenner uttrykket skjønnhetssøvn. Nå snakker forskerne også om smertestillende søvn. Danske forskere har funnet ut at en naturlig nattesøvn med en god blanding av lett søvn, drømmesøvn og dyp søvn virker smertelindrende på pasienter med blant annet ledd- og muskelsmerter og fibromyalgi. Tradisjonelle sovemidler fjerner forskjellen mellom de forskjellige søvntilstandene, men nå skal et nytt sovemiddel, Gaboxadol, gi en søvn som likner kroppens egen, skriver Jyllandposten.

Dårlig søvn gir større smerter

Felles for mange pasienter med kroniske smerter er at de sover dårlig om natten. Det har trigget forskere til å undersøke hvilke sammenhenger det finnes mellom smerte og søvn.

Resultatene viser at dersom man mister det dypeste søvnstadiet, er man langt mer følsom overfor smertepåvirkning enn om man får en nattesøvn som inneholder alle de naturlige søvnstadiene.

Professor Lars Arendt-Nielsen ved Aalborg Universitet har vært med på en studie av søvnens effekt på smerter. Ifølge ham blir kombinasjonen av dårlig søvn og smerter til en ond sirkel:

- Når pasienter har smerter sover de dårlig, og dermed får de enda mer smerter. Tradisjonelt sovemiddel gir ikke naturlig søvn. Det nye sovemiddelet sørger for at pasientene går gjennom de samme søvnstadiene som i en naturlig søvn. Dermed blir smertene også lindret, sier Lars Arendt-Nielsen til Jyllandsposten.

Etterprøvninger gjenstår

Selv om både forskere og legemiddelprodusenter ser på den nye sovemedisinen med interesse, gjenstår det fortsatt etterprøving for å finne ut om medikamentet holder hva det lover.

Overlege Poul Jennum ved Center for Søvnforstyrrelser, Glostrup Amtssygehus, advarer foreløpig mot altfor høye hallelujarop.

- Fremtidige forsøk må først dokumentere at legemidlet virkelig har en slik smertedempende effekt i praksis, sier han.

Powered by Labrador CMS