Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den rammer 1 av 20 personer på verdensbasis, og mer enn 150 000 nordmenn lider av sykdommen, ifølge anslag fra Norges Fibromyalgi Forbund.
Til tross for at fibromyalgi er en utbredt lidelse, finnes det foreløpig ingen kur, bare behandling for å lindre smertene.
Fibromyalgi gir kroniske smerter i muskler og sener, men også mer generelle kroppssmerter, i tillegg til søvnløshet og utslitthet.
- Effektivt alternativ
Nå mener amerikanske forskere å ha påvist at yoga-terapi kan være et effektivt alternativ til konvensjonell fibromyalgi-behandling.
Der tradisjonelle metoder omfatter en kombinasjon av medikamenter, fysisk trening og mentale teknikker for å takle smertene, bruker den nye metoden isteden ulike yogateknikker som sittestilling, meditasjon og pusteøvelser.
- Selv om yoga har blitt praktisert i årtusener, er det først nylig at forskere har begynt å se på hvordan det kan hjelpe personer som lider av kroniske smerter.
Det sier James Carson, klinisk helsepsykolog og assisterende professor ved Oregon Health & Science University.
- I dette tilfellet fokuserte vi på yoga for å finne ut av om det kunne vurderes som en behandling som kan foreskrives av lege, sier han.
Åtte uker
53 kvinner fra 21 år og oppover deltok i undersøkelsen, som ikke inkluderte menn - fibromyalgi forekommer åtte ganger oftere hos kvinner, ifølge statistikken.
Alle testpersonene hadde blitt diagnostisert med fibromyalgi over minst ett år, og var blitt behandlet for sykdommen i minst tre måneder før forsøket. De ble delt i to grupper:
25 kvinner gjennomgikk yoga-programmet, mens de andre 28 utgjorde kontrollgruppa med konvensjonelle behandlingsmetoder.
Yoga-behandlingen gikk over åtte uker og var spesialtilpasset for fibromyalgi-pasienter, med teknikker til å takle smerte, tretthet, følelsesmessig stress og søvnløshet.
Hjemmeøvelser
Hver gruppesamling besto av et detaljert treningsprogram:
40 minutter med enkle strekkøvelser, 25 minutters meditasjon, 10 minutter med pusteteknikker, 20 minutters presentasjoner om hvordan yoga-prinsipper kan hjelpe til å takle psykisk påkjenning, og 25 minutters gruppediskusjon.
Mellom hver samling skulle deltakerne også følge opp med hjemmeøvelser, og føre dagbok over helsetilstanden.
Annonse
Fysisk og psykisk bedre med yoga
I etterkant av programmet ble alle deltakere, både i yoga- og kontrollgruppa, vurdert gjennom fysiske tester og spørreskjema for å kartlegge utviklingen.
Sammenlignet med kontrollgruppa viste yoga-deltakerne markert forbedring på en rekke områder, både fysisk (mindre smerter, stivhet, søvnløshet og tretthet, bedre balanseevne) og psykisk (bedre hukommelse, mindre depresjon og stress, bedre takling av smerte og evne til å akseptere situasjonen).
Depresjon ble redusert med 42 prosent, tretthet med 30 prosent og smerter med 24 prosent etter yoga-behandlingen.
Strategier
Yoga-pasientene økte bruken av strategier som problemløsning, positiv re-evaluering, engasjement i aktiviteter til tross for smerter, aksept og avslapning.
De reduserte også ”negative strategier”, som for eksempel konfrontasjon, katastrofe-scenarier, distansering og isolasjon.
- Funnene tyder på at yoga-behandlingen førte til en endring i hvordan pasientene taklet smerter, sier Carson i en pressemelding.
- Basert på funnene fra denne undersøkelsen mener vi at videre forskning på denne behandlingsmetoden bør gjennomføres.
Referanse:
James W. Carson, Kimberly M. Carson, Kim D. Jones, Robert M. Bennett, Cheryl L. Wright og Scott D. Mist: A pilot randomized controlled trial of the Yoga of Awareness program in the management of fibromyalgia (PAIN, Volume 151, Issue 2, doi:10.1016/j.pain.2010.08.020) Se sammendrag