Unge fluer må sove lenge

Fluer får trøbbel med reproduksjonen dersom de ikke sover nok som unge. Søvn er viktig også for menneskers utvikling, selv om den nok ikke påvirker evnen til å lage barn.

Søvn er viktig for utviklingen av hjernen til både fluer og mennesker. Men forskerne vet ennå ikke nok om hva som skjer med hjernen når noen får for lite søvn.

Amerikanske forskere tuklet med hjernen til unge fruktfluer, slik at de sov mindre. Det førte til endringer i fluenes oppførsel som voksne, viser en artikkel i tidsskriftet Science.

Søvnmangelen gjorde at fluene paret seg langt mindre enn normalt.

Til høyre fluer som ikke fikk nok søvn da de var unge. De har fått en hjerneskade som gjør at de parer seg sjeldnere. Til venstre er søvnbehovet dekket og sexlivet normalt. (Video: Matthew Kayser, University of Pennsylvania)

Forskerne ved University of Pennsylvania i USA ville finne ut mer om hva som skjer i hjernen knyttet til søvn.

De gjorde en rekke eksperimenter på fruktfluer i ulike aldre, og konkluderte med at hjernen til unge fluer produserer mindre dopamin enn hos voksne. Dopamin er et stoff som blant annet holder deg våken. Det er også knyttet til seksuell atferd.

Et bestemt område i hjernen fremmer søvn. Det er lite dopamin som gjør at dette området kan være desto mer aktivt, foreslår forskerne.

Skapte søvnløse fluer

For å teste teorien sin, aktiverte forskerne dette området i hjernen de første 12 timene av døgnet. Det er den tiden av døgnet der det er størst forskjeller i søvnmønsteret hos yngre og eldre fluer. I likhet med mange ungdommer, sover unge fruktfluer lenge om morgenen.

Hos de unge fluene utgjorde ikke stimuleringen noen forskjell, for hjerneområdet som fremmer søvn var allerede svært aktivt. Mens de eldre fluene fikk behov for å ta en lur litt oftere.

Så stimulerte forskerne dopamin-nevronene, slik at de unge fluene fikk et høyere nivå av det søvnforstyrrende dopaminet enn de skulle. Dermed fikk de ikke sove.

Det fikk alvorlige konsekvenser for fluene på sikt.

Problemer med paring

Seinere i livet, altså noen dager seinere i en flues tilfelle, så forskerne at fluene ikke hadde hatt godt av forstyrrelsene.

Også fruktfluer trenger en god natts søvn. (Illustrasjon/foto: Per Byhring / Colourbox)

Søvnforstyrrelsene hos ungdommene hindret utvikling av hjernen, og gjorde at fluene paret seg langt sjeldnere da de ble voksne.

Manglende søvn kan også ha betydning for utviklingen av hjernen hos andre arter, tror de amerikanske forskerne.

De mener dette kan gjelde også pattedyr.

Det er viktig for unge mennesker å sove nok, sier søvnforsker Ståle Pallesen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

– Det er dokumentert at det er viktig for hjerneutviklingen. Studier viser blant annet at barn som sover lite når de er små får flere atferdsproblemer når de blir større, selv om de begynner å sove normalt fra fem-seksårsalderen, sier Pallesen til forskning.no.

Men det er ikke det å sove lenge om morgenen som er viktig.

– Det er ikke av betydning når på døgnet du sover, så lenge du får nok søvn, sier Pallesen.

– Det at den beste søvnen er den før midnatt, er også en myte.

– Annerledes hos mennesker

Pallesen tror funnene til de amerikanske forskerne kan bidra til å forklare hvorfor barn sover mer enn voksne.

– Det at cellene hos barn produserer mindre dopamin kan være én av mekanismene, sier han.

I prinsippet ligner det som skjer i hjernene til mennesker og fruktfluer, sier Pallesen, hos begge er søvn viktig for at det dannes forbindelser mellom hjernecellene.

Men Pallesen er skeptisk til at flueforskningen kan si noe særlig om oss mennesker når det gjelder evnen til reproduksjon.

– Sexlysten går ofte ned dersom man sover lite og dårlig. Men jeg tviler på at evnen til å reprodusere seg påvirkes. Hos fluer styres dette av et spesielt område i hjernen knyttet til luktstoffer. Når det blir ødelagt av søvnmangel, reagerer ikke fluene på lukten som får dem til å pare seg. Vi mennesker er mer komplekse.

Referanse:

Kayser, M. m.fl.: A Critical Period of Sleep for Development of Courtship Circuitry and Behavior in Drosophila. Science, 18. april 2014.

Powered by Labrador CMS