Annonse

Fotballfans kaster seg på treningsbølgen

Mens enkelte tok av femten kilo, gikk hundrevis av overvektige fotballfans ned fem kilo i snitt på ett år - selv om de så like mye fotball.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballsupportere fra Skottlands nabo England, der øldrikking heller ikke er noe uvanlig syn på en kampdag. Dette bildet er tatt i forbindelse med EM i 2012 i Polen og Ukraina. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hvordan få skotske, lidenskapelige fotballsupportere motivert til trening?

Dette er gruppe som ikke akkurat er kjent for spinning og bikram yoga.

Snarere foretrekkes nok pubbesøk og fotball fra sidelinjen, med noen pils og friterte fristelser innabords.

Løsningen ser ut til å være å invitere supporterne til å trene i anlegget til fotballklubben de elsker av hele sitt hjerte.

Da blir det både flere ja til treningsprogram, og lavere sifre på badevekta for mange, viser to studier; en i The Lancet og en i BMC Public Health. 

Både Norge og flere andre europeiske land  følger nå i fotsporene til FFIT i Skottland.

I prosjektet EuroFIT skal det etter hvert rekrutteres mannlige supportere fra norske toppserieklubber. De skal blant annet bruke en smarttelefon-app for å registrere atferd og få opp aktivitetsnivået.

Inspirert av klubbens anlegg

- Supportere elsker å bruke tid i klubbens fasiliteter, og deler av stadionanlegget som de ikke har tilgang til til vanlig.

- Og de setter pris på å bli oppmuntret, trent og opplyst av klubbapparatet om trening og kosthold. En slik modell har virkelig potensial, sier professor Kate Hunt ved University of Glasgow.

De fleste skotske elitserieklubbene har et treningsprogram for fans i klubbregi, The Football Fans in Training programme (FFIT), som har rullet og gått siden 2011.

Ikke bare er tiltaket for å få tribuneslitere i bedre form populært, det har effekt også, viser forskere fra University of Glasgow i Lancet-studien.

De har gjennomført et første randomisert kontrollert forsøk av effekten av FFIT.

- Etter 12 måneder var forskjellen i vekt i snitt 4,9 kilo mellom menn som deltok i treningsprogrammet, og mennene i kontrollgruppen, opplyser professor Sally Wyke, i en pressemelding fra det skotske universitetet.

Lavere risiko for sykdom

I alt har 747 tilhengere av forskjellige toppserieklubber i Skottland vært inkludert i studiene.

Til å begynne med hadde ni av ti en kroppsmasseinseks på mer enn 30 kg/m2, hvilket betyr at de faller inn i kategorien fedme, dog den mildeste graden.

Til sammenligning er det anslått at rundt to av ti menn i Norge har fedme av ulik grad.

Mennene gikk først gjennom tre måneder med 90 minutters fysisk aktivitet og veiledning i kosthold to ganger i uken, ledet av trenere i klubben.

De resterende ni månedene fikk supporterne instruksjoner per epost om hordan de skulle jobbe med form og vekt.

Etter ett år opprettholdt fire av ti en nedgang i kroppsvekten på minst fem prosent. I Lancet-artikkelen påpekes det at en slik nedgang kobles til lavere risiko for både hjertesykdom, diabetes, slag, kreft og andre helseproblemer.

Fellesskap og symbolsk verdi

Studien i BMC Public Health har et annet utgangspunkt enn å vurdere om treningen gir vektnedgang.

Her har noen av forskerne fra Lancet-studien tatt utgangspunkt i de samme  forsøkspersonene for å undersøke menns holdninger til klubb-treningsprogrammer, samt hvem som deltar og hvorfor.

Det viser seg at mennene omfavner opplegget. Det føles riktig for dem, og utfordrer ikke en tradisjonell oppfatning av maskulinitet, slår forskerne fast.

De setter pris på at treningen skjer på klubbens treningsområder. I tillegg til at fellesskapet med andre supportere styrker lagfølelsen, verdsettes også den symbolske verdien av å være tett på klubben.

Hibernian-fan Derek Spence har gått ned 15 kilo etter å ha deltatt i FFIT siden 2011.

-  Jeg har prøvd å trene før, men motivasjonen sviktet. Å komme til Hibernians anlegg har gitt meg emye større trygghet og tro på fortsette. Jeg gjør ting jeg ikke engang vurderte før, og har også lært at prosjonsstørrelser er viktig, sier Spence.

Referanser:

Kate Hunt, m.fl A gender-sensitised weight loss and healthy living programme for overweight and obese men delivered by Scottish Premier League football clubs (FFIT): a pragmatic andomised controlled trial. The Lancet. 21. januar 2014
http://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(13)62420-4 Sammendrag

Kate Hunt, m.fl. Do weight management programmes delivered at professional football clubs attract and engage high risk men? A mixed-methods study. BMC Public Health 2014, 14:50

Powered by Labrador CMS